Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjukhusdörrar öppnas för politiker i valrörelsen

Räkna med att se fler politiker och fler partiledare ute på de skånska sjukhusen. Region Skånes regler har gjort att SD och allianspartierna ofta stött på patrull de senaste åren. Nu kommer nya riktlinjer om mer öppenhet.

– Det är jättebra, vi måste kunna göra studiebesök och också hålla presskonferenser ute i verksamheten, säger Patrik Jönsson, gruppledare för SD i Region Skåne.
– Vi har den senaste mandatperioden haft svårt att komma ut i vissa verksamheter, och upplever att våra förfrågningar medvetet förhalats.
Patrik Jönsson vill inte peka ut var i den skånska vården motståndet varit störst. Men nu blir det lättare för regionpolitiker att komma ut och se den vårdverklighet de ska besluta om, menar han.
I april 2014 besökte Jimmie Åkesson Malmö, och höll en pressträff utanför Sus. På sjukhusområdet var det demonstrationer mot SD-besöket.Bild: Stig-Åke Jönsson / TT
Sverigedemokraterna har haft särskilda problem vid studiebesök i sjukvården. Särskilt uppmärksammat blev motståndet när partiledaren Jimmie Åkesson inför förra valet, i april 2014, besökte Sus i Malmö. Anställda på sjukhuset skrev då ett protestbrev till Region Skåne, och det blev demonstrationer utanför akutmottagningen.
Inför årets val är sjukvården en av väljarnas viktigaste frågor, och SD vill gärna utmåla sig som ”det nya sjukvårdspartiet” .
Men även partierna i alliansen har haft svårigheter, och de hoppas nu på fler regionala och nationella besök i den skånska sjukvården .
– Det har varit jättemycket problem den här mandatperioden, säger Gilbert Tribo, gruppledare för L i Region Skåne.
– Min partiledare Ebba Busch Thor fick inte fotograferas på Dockplatsen, och fick absolut inte komma till akutmottagningen i Malmö, berättar Birgitta Södertun, gruppledare för KD.
De nya ”Riktlinjer för politiska aktiviteter i lokaler där Region Skåne bedriver verksamhet” klubbades i total politisk enighet i regionstyrelsen på torsdagen. Där slås fast att regionens verksamheter ska ha en ”välkomnande attityd” till politiska studiebesök.
De gamla reglerna från 2006 var mer restriktiva.
Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) besökte akuten på Sus i höstas, för att få mer information om säkerheten för personalen. Frågan var hett debatterad efter flera larm.Bild: Hussein El-alawi
Det som gäller nu är bland annat att berörd verksamhetschef fattar beslut om studiebesök, med hänsyn tagen till störningsrisk och patientsäkerhet. Under själva besöken får inte politisk propaganda spridas.
Det är alltid en lokal politiker för partiet som ska vara med som företrädare och eventuellt presskonferenser ska ”handla om Region Skånes verksamhetsområden”.
Det är en viktig gränsdragning, betonar regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).
– Det är bra att politiker pratar med personalen, och sjukhus kan vara en naturlig plats för en presskonferens. Men våra sjukhus ska inte vara en arena för nationell politik utan för regionens politik, även om det någon gång flyter ihop, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).
Gå till toppen