Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Tingsrätten avslår kravet på åldersprövning i Sarfo-fallet

Det blir ingen medicinsk åldersprövning av flickan som MFF-spelaren Kingsley Sarfo misstänks ha våldtagit. Sarfo hävdar att flickan är äldre än vad som står i hennes pass. Men tingsrätten avslår kravet.

Bild: Johan Nilsson/TT
Kingsley Sarfo sitter häktad misstänkt för två sexbrott i Malmö mot en flicka som vid tiden för brotten var 14 år gammal. Åldern är av stor betydelse eftersom det är förbjudet att ha sex med någon som är yngre än 15 år, om man haft skäl att anta personens ålder.
Sarfo erkänner att han haft sex med flickan, men hävdar att det skett frivilligt.
Under hela förundersökningen har han genom sin försvarsadvokat påstått att flickan egentligen är två år äldre – han har alltid varit övertygad om att hon var minst 15 år.
Förundersökningen mot honom är nu klar och när materialet presenterades för Kingsley Sarfo och hans försvarare krävde de att det görs en rättsmedicinsk åldersprövning av flickan, samma typ av undersökning som asylsökande genomgår.
Bland annat hänvisas till ett vittne som blivit förhörd och uppges stödja att flickan är äldre.
Flickan är född i ett annat land med flyttade hit som barn. Hon har ett svenskt personnummer, och enligt polis och åklagare finns inga som helst skäl att ifrågasätta hennes ålder. Två andra vittnen motbevisar försvarssidans vittne om att flickan skulle vara äldre.
För att blidka försvarssidan har åklagare Rikard Darell hämtat in flickans födelsebevis genom Migrationsverket och låtit två av hennes närstående vittna för att verifiera hennes ålder.
Försvarssidan drev ändå kravet på åldersbedömning vidare till tingsrätten. På torsdagen avslog rådmannen Sara Skouras deras begäran.
Åklagaren har gjort vad som krävs för att komplettera förundersökning – och det finns heller inga möjligheter använda tvångsmedel mot en målsägande för att klarlägga hennes ålder, konstaterar Sara Skouras
Kingsley Sarfos advokat Mikael Sundman vill inte kommentera tingsrättens beslut.
Sydsvenskan har frågat Rättsmedicinalverket hur vanligt det är att målsägande genomgår åldersbedömningar. Enligt presskommunikatör Johan Göransson sker det, men mycket sällan.
Gå till toppen