Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Tjuv greps tack vare gps i stulen telefon – döms för sju brott

22-åringen tappade sin mobiltelefon när han sprang från polisen. Och med den en handling med sitt namn och personnummer på. Nu döms han för grov stöld hemma hos en sovande Lundabo.

Det var en sommarnatt förra året när en boende i centrala Lund ställde fönstret på glänt för att få frisk luft när han sov. Han vaknade vid 03-tiden av att någon var i rummet. Tjuven försvann tillsammans med en läsplatta och en telefon som legat på laddning vid sängen.
Tack vare funktionen ”Hitta min iPhone” kunde Lundabon snabbt leda polisen till var den stulna telefonen fanns: en cykelparkering vid Lund C.
En polis till fots närmade sig platsen och såg en ung man stå och rota i en plastpåse. När mannen insåg att han var iakttagen sprang han – utan påse. Polisen sprang efter men tappade bort den misstänkte tjuven vid järnvägsspåren.
Polismannen återvände samma väg som han kommit och hittade en telefon i en buske, och en hopvikt handling med den nu dömde 22-åringens namn och personnummer. Tillbaka på cykelparkeringen hittade polisen även påsen med det som stulits från sovrummet, och en mössa med 22-åringens DNA på.
22-åringen hävdar att han var i hemmet i norra Skåne den aktuella stöldnatten. Men tingsrätten anser honom överbevisad och dömer honom för stöld. Eftersom stölden utfördes när Lundabon var hemma och sovandes i sin säng räknas brottet som grovt.
22-åringen döms dessutom för en rad andra brott, däribland stöld av ett värdeskåp från en golfklubb i Västergötland sommaren 2016, ringa narkotikabrott i höstas och grov vårdslöshet i trafik efter en biltur i Helsingborg 2016.
Sammanlagt döms han till åtta månaders fängelse. Efter fängelsestraffet ska 22-åringen utvisas och får inte återvända till Sverige på fem år.
Gå till toppen