Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Uteserveringar och torghandel – nu startar mångmiljonlyftet av Vellinge centrum

Lagom till hösten ska den stora förvandlingen av Vellinge centrum vara klar. Utrymme för fler uteserveringar, mer torghandel och skönare parkhäng står i fokus för satsningen på närmare tio miljoner.

Tanken med parkstråket är att knyta ihop tätortens olika delar med ett nätverk av gång- och cykelbanor. Det ska sträcka sig hela vägen från Vellinges centrumkärna till resecentrumet som under året byggs vid Vellinge ängar.
– Vi har vackra parker, och det handlar om att lyfta och öka tillgängligheten till dem. Det handlar också om att öka attraktiviteten i centrumkärnan och förutsättningarna att folk som pendlar till Malmö ska ta cykeln, Elisabet Rudenholm, projektledare på Vellinge kommun .
Ombyggnaden genomförs i flera etapper. Arbetet på Stortorget har redan påbörjats och beräknas vara klart i början av juni.
Trottoarerna på norra och östra sidan av torget ska breddas och få beläggning i samma granit som redan används på Lilla Torg.
– Vi vill koppla ihop torgen och göra trottoarytorna mer användbara. Det blir trädplanteringar och möjlighet att ha uteserveringar. Lilla torg är ju ombyggt och det blir trevligt att få en större helhet, säger Elisabet Rudenholm.
Stortorget får en fontän, ny belysning och bänkar. För att främja centrumhandeln bygger man också fem fasta torgplatser med tak.
– I mitten av juni är det Vellingefesten. Då vill vi ha ett nytt och fint torg på plats, säger Elisabet Rudenholm.
Näst ut är Gästisparken där entrén mot Stortorget får en helt ny utformning. Den ska inramas av nyplanterade häckar, samtidigt som mönstret från grindarna återspeglas i markbeläggningen. Vid ingången placeras också bänkar.
Vid Gästis anläggs en lekyta med fokus på djur och natur. Här ska det bland annat finnas träleksaker, igelkottsbon, fågelholkar och insektshotell.
Genom Lindesparken anläggs en gång- och cykelväg som ska knyta samman stråket mellan Gästisparken och Norrevångsgatan.
– Tidigare har folk mest gått förbi parken, men vi vill ju att man ska använda den. Vi kommer också att flytta övergångsstället på Norrevångsgatan för att få ett bättre flöde, säger Elisabet Rudenholm.
Totalt investerar kommunen 9,5 miljoner i projektet. Till den 1 september ska allt vara klart.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Gå till toppen