Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åklagaren: Lejde en man att mörda sin före detta svåger

30-åringen som mördades på Lantmannagatan var dömd för att ha misshandlat och hotat sin exfru – och hade själv gjort flera polisanmälningar mot hennes familj, som lett till motanmälningar. När rättegång inleds är exfruns bror en av de mordåtalade.

Åtal har nu väckts efter mordet på Lantmannagatan förra sommaren.Bild: Patrick Persson
Den 30-årige mannen sköts ihjäl när han var på väg in till Afghanska församlingens kvällsbön den 10 juni ifjol.
Vad han inte visste var att en svart Mercedes hade skuggat honom dit – och när 30-åringen skulle snedda över parkeringsplatsen klev en person ut ur bilen och sköt ihjäl honom.
Redan några dagar efter mordet gick polisen ut med att dådet inte hade någon koppling till de pågående kriminella uppgörelserna i Malmö. Istället riktade polisens utredare in sig på konflikten mellan 30-åringen och exfruns familj.
Den 30-årige mannen flyttade hit från Afghanistan år 2013 efter att han träffat en kvinna från Malmö. Den 28 augusti året därpå larmades polis till deras lägenhet med anledning av ett bråk.
Utryckningen ledde till en polisutredning, som slutade med att 30-åringen ställdes inför rätta för att systematiskt ha utövat våld mot exfrun. Brottsrubriceringen var grov kvinnofridskränkning,
Men rättegången präglades av att de inblandade inte ville medverka. Själv hävdade 30-åringen att han var oskyldig och att exfruns familj ville sätta dit honom. 30-åringen dömdes ändå för fyra fall av misshandel och ett olaga hot.
Paret separerade – och under åren som gått därefter har det gjorts ett flertal polisanmälningar mellan 30-åringen och exfruns familj.
– Det är olika anmälningar där han har beskrivit att han har problem med sin före detta frus familj. I något fall är det också han som blivit anmäld, säger åklagaren Elena Severin.
Hennes hypotes är att det är exfruns bror som planerat dådet, lejt en 32-årig man att utföra det och beväpnat honom med ett skarpladdat skjutvapen.
Svågern ska ha åkt med Mercedesen under mordnatten, men hoppat ur innan bilen anlände till brottsplatsen.
Att svågern ställs inför rätta beror till stor del på 32-åringens vittnesmål. 32-åringen kom självmant in till polisen elva dagar efter mordet, angav sig själv – och pekade ut svågern och övriga inblandade.
– Han gick till polisen eftersom han var rädd för att själv hamna i skottlinjen, säger 32-åringens försvarare Anders Elison.
32-åringen påstår att han blev tvingad att utföra dådet.
– Han var satt under en otroligt hård press och upplevde det som att han inte hade något val, säger Anders Elison.
Bevisningen bygger till stor del på 32-åringens utpekanden. Det finns inga ögonvittnen som sett mördarna i samband med dådet, ingen av dem binds till brottsplatsen – och något mordvapen har inte hittats.
Den 32-årige mannen är själv inställd på att få avtjäna ett mycket långt fängelsestraff, enligt Anders Elison.
– Det finns utrymme till strafflindring om man på ett avgörande sätt hjälpt polisen i och medverkat i utredningen.
32-åringen påstår att han dumpade mordvapnet under flykten från brottsplatsen. Trots att det inte är återfunnet har utredningen visat att vapnet använts vid andra skottlossningar i Malmö under hösten – detta genom analys av tekniska spår på hylsor och kulfragment.
– Det finns träffar på andra ärenden, bekräftar åklagaren Elena Severin.
Att skjutvapen byter ägare i den undre världen är inte unikt. Sydsvenskan har tidigare rapporterat om att samma pistol använts vid sju olika dåd i Skåne - med tre skottskadade.
Läs också Tre skadade i sju skjutningar - vapnet borta
Gå till toppen