Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fimpomaten ska rädda Botulfsplatsen från skräp – och grundvattnet från gifter

Tror du att Zlatan eller Ikea är mest känt utomlands? Nu kan du rösta med din slutrökta fimp, bara på Botulfsplatsen i Lund.

Anna Natt och Dag, ordförande i Fimpfritt Lund, demonstrerar hur den nya fimpomaten fungerar. Bakom henne föreningsmedlemmarna Karin Geijer och Signe Larsson.Bild: Sandra Henningsson
Föreningen Fimpfritt Lund har funnits i två år och två månader. Det började med att några vänner satt hemma och klagade på hur skräpigt det är på stan.
– Man ska inte gnälla, man ska göra något, sa Anna Natt och Dag, och startade föreningen.
Läs också Gänget som fimpar fimparna
Medlemmarna började med att vara ute och plocka fimpar. Nu har de gått över till mer strukturerade aktiviteter. Föreningen har skapat en plansch som kan sättas upp på skolor och dylikt, som visar hur fimpar förgiftar grundvattnen. Och de har köpt in och delat ut 5 000 fimpdosor, bland annat på nationer, för att motverka att fimpar slängs i naturen.
Fimpomat, brevlåda där man kan stoppa sina fimpar på Botulfsplatsen.Bild: Sandra Henningsson
Senaste aktionen är fimpomaten, efter göteborgsk förebild. Här kan Lundabor som väntar på bussen göra sig av med sin fimp utan att belasta marken, och samtidigt delta i en omröstning genom att välja vilket hål fimpen stoppas i – Zlatan-hålet eller Ikea-hålet.
– Det är ett testprojekt. Jag tror det kommer bli fler fimpomater i Lund, säger Anna Natt och Dag.
Gå till toppen