Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Kellermans ”Rocky” går i graven

Det är dags att ta farväl av Rocky. Martin Kellerman slutar teckna sin antihjälte.

Martin Kellerman. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/ TT
Efter 20 år begraver serietecknaren Martin Kellerman sitt alter ego. I dag publiceras den sista seriestrippen med den dekadenta hunden Rocky i Dagens Nyheter.
Allt började i tidningen Metro 1998 där Rocky gjorde entré för första gången. Tillsammans med sina kompisar som katten Maja, fågeln Mange och krokodilen Gonzo, tacklade han jobb-, bostads-, och relationsproblem och har gjort så sedan dess.
Men nu har Kellerman tröttnat på sin samtidskommentator.
– Jag tycker inte om när jag måste göra något som jag inte vill. Serierna slukar allt, man går bara och tänker på det där hela tiden. Jag känner att serien är bara en massa babbel och själv stör jag mig bara på alla som babblar. Då känns det inte så kul att bidra till det där babblet, säger han till DN.
Sedan serien gjorde premiär har den blivit både seriealbum, pocket, teater och tv-serie, och Kellermans förläggare Thomas Olsson beskriver den sista seriestrippen som "en epok som går i graven".
– Det är så många som har en relation till Rocky, och alla har sin egen favoritstripp. Men som vän till Martin vet jag att han känner en stor lättnad att slippa det här. Han har hållit på i 20 år och ritat en stripp om dagen. Jag är väldigt imponerad av att han har hållit ut så länge och att han har lyckats hålla en så otroligt hög lägstanivå, säger han till tidningen.
Helt slut för Rocky är det ännu inte. Senare i år ger förlaget Kartago ut en volym med de senaste seriestripparna, men också en "Rocky 20 år" där man valt ut material från de senaste fem åren. Slutligen kommer 2019 en stor samligt med totalt 1 800 strippar där läsaren får följa Rocky från början, från Stockholms krogliv där allt startade till lugnet i ett torp i Södermanland.
Fakta

Rocky

Publicerades första gången i Metro 1998. Flyttade till Dagens Nyheter 2004.

Har översatts och givits ut i bland annat USA, Danmark, Italien och Slovenien.

Blev pjäs på Stockholms stadsteater och Riksteatern i början av 2000-talet med bland andra Jonas Inde och Tuva Novotny i rollerna.

2008 blev "Rocky" serie i SVT, där bland andra jonas Karlsson och Lina Englund gjorde rollerna.

Gå till toppen