Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Privatisering av sjukhus stor stridsfråga i Skåne

Landskrona, Hässleholm, Trelleborg eller Ängelholm. Ett av de mindre sjukhusen i Skåne bör kunna drivas av personalen under en försöksperiod. Ytterligare ett bör privatiseras. Det är en valfråga för alliansen, och en stridsfråga för Socialdemokraterna.

LO Skåne har blåst till kamp, och planerar en kommunturné med start 2 maj för att argumentera mot ”alliansens förslag att privatisera skåningarnas sjukhus”.
– Det här kommer vi att ta strid om hela vägen fram till valdagen, lovade vice ordföranden Birgitta Almroth.
Inom Region Skåne finns, liksom i de flesta landsting, en mix av upphandlad privat och offentligt driven vård. Vårdcentraler och vårdval inom hud- och ögonsjukvård är några exempel.
Ängelholms sjukhus pekar ut som den hetaste kandidater för en privatisering, om alliansen vinner regionvalet. Sjukhuset drivs idag av kommunen och Region Skåne tillsammans.Bild: Niklas Gustavsson
Men hur mycket privat vård som ska erbjudas är en starkt blockskiljande fråga. Alliansen i Skåne vill lägga ut ännu ett mindre sjukhus, utöver Simrishamn, på entreprenad. Vilket har man inte pekat ut ännu.
– Men mycket lutar mot Ängelholm, säger regionrådet Carl Johan Sonesson (M).
Ett förslag som sticker ut mer är tanken på ett helt personaldrivet sjukhus. Alltså att företrädare för undersköterskor, sjuksköterskor och läkare skulle ersätta politikerna i sjukhusets styrelse. Något sådant exempel finns inte i Sverige.
– Det handlar inte alls om privatisering. Tanken är att diskutera spelregler med Läkarförbundet, Vårdförbundet och Kommunal och tillsammans fundera på vilket sjukhus som lämpar sig för försöksverksamhet under en eller två mandatperioder, säger Carl-Johan Sonesson.
– Oavsett om vi eller S styr, brukar kritiken från professionen vara att vi politiker lägger oss i för mycket detaljer. Det är kanske rätt.
Är tanken ”testa själva så får ni se hur lätt det är”?
– Nej, vi vill att det ska gå bra och kanske bli en modell för hur man kan driva sjukvård. Vi gillar mångfald, privat och offentligt, då kan man testa personalkooperativ också, säger Carl Johan Sonesson.
Alliansen i Region Skåne: Birte Sandberg (C), Birgitta Södertun (KD) Gilbert Tribo (L) Carl Johan Sonesson (M).Bild: Karin Zillén
Alliansen tänker sig inte ett personaldrivet akutsjukhus. Om Ängelholm är privatiseringskandidat återstår då sjukhusen Hässleholm, Landskrona och Trelleborgs.
Det rödgröna regionstyret i Skåne har rullat tillbaka några av de vårdval som alliansen införde, och tagit tillbaka ambulansdrift. Argumentet har varit att egen regi främjar samordning.
– Privata vårdcentraler har vi inget emot, privata sjukhus är vi helt emot, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).
Ett försök med personaldriven vård ser han inte som otänkbart.
– Men att börja med ett sjukhus är helt osannolikt. I så fall kanske med en vårdcentral, säger Fritzon.
Om det efter höstens val blir mer eller mindre privat vård, eller personalkooperativ, hänger delvis på Miljöpartiets vägval. Men i blockskiljande frågor har SD hittills varit tungan på vågen.
Nyligen förlorade S och MP striden om att återta Simrishamns sjukhus, då SD valde sida för fortsatt entreprenaddrift. Men det betyder inte att partiet i Region Skåne stöder fortsatta privatiseringar.
– Simrishamn är ju att jämföra med en vårdcentral. Vår inställning kring sjukhusen är att vi vill ha en sammanhållen vård i egen regi, säger Patrik Jönsson, gruppledare för SD.
Han är positivt till mer personalinflytande men ytterst tveksam till sjukhusstyrelser med enbart vårdpersonal.
– Vi tycker ju att vårdpersonal ska ägna sig åt att vårda. Om starka krav på ett personaldrivet sjukhus kommer från de anställda kan vi fundera på det, men inte om det drivs av politiker, säger Patrik Jönsson.
Gå till toppen