Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Vännen om Sverker Oredsson: ”En av de finaste människor jag har mött”

Historikern och politikern Sverker Oredsson har hastigt avlidit vid en ålder av 80 år.

Sverker Oredsson i budgetfullmäktige i Lund 2016.Bild: Ingemar D Kristiansen
Sverker Oredsson föddes i Göteborg 1937, tog studenten i Jönköping och studerade sedan i Lund. 1963 var han Lunds studentkårs ordförande.
1969 lade han fram sin doktorsavhandling, som handlade om Sveriges järnvägspolitik på 1800-talet. 1974 blev han kommunalråd för Folkpartiet i Lund och tre år senare utsågs han till kommunstyrelsens ordförande, en post han hade till 1982.
Därefter var Oredsson förvaltningschef vid Lunds universitet fram till 1990, då han gick tillbaka till sitt gamla område som historiker. 1996 publicerades ”Lunds universitet under andra världskriget : motsättningar, debatter och hjälpinsatser”, som kom att bli mycket uppmärksammad. Några år senare blev Oredsson utnämnd till professor.
Även efter sin tid i toppen av Lundapolitiken var Oredsson aktiv i Folkpartiet.
När planerna på en spårväg blev allt mer konkreta engagerade han sig i motståndet. Folkpartiet var dock positivt inställt till spårvägen.
Överläggning om bevarande av Bryggeriet 1977. Längst till vänster Sverker Oredsson, då kommunstyrelsens ordförande.Bild: Kurt Hagblom
Oredsson blev ordförande i föreningen Aktion för spårvägsfritt Lund och i januari 2014 presenterades det nya partiet Förnyalund, med Oredsson som ordförande. I valet 2014 fick FNL 6,37 procent av rösterna och fyra mandat – och Oredsson gjorde comeback i Lunds kommunfullmäktige.
Där argumenterade han ofta mot spårvägsprojektet, men när det till slut stod klart att spårvägen skulle bli verklighet lämnade Oredsson sommaren 2016 fullmäktige och gick tillbaka till Liberalerna, som Folkpartiet bytt namn till. Han fick i vintras hedersplatsen som ankare, längst ned på Liberalernas valsedel, inför valet i höst.
– Han var inte ute efter en ny politisk karriär, men han ville stötta sitt gamla parti och partiet ville tydligt erkänna honom för hans förtjänster, säger Peter Honeth, som var ordförande i Liberalernas nomineringskommitté och tidigare varit statssekreterare och även Oredssons efterträdare som förvaltningschef vid Lunds universitet.
Sverker Oredsson 2014, då ordförande i Förnyalund.Bild: Förnya Lund
Sverker Oredsson var fortsatt aktiv i politiken, även efter att ha lämnat fullmäktige. För bara någon vecka sedan lanserade han och andra liberaler förslaget att bussar och spårvagnar skulle få namn efter kända Lundabor.
Läs också L-förslag: Låt kända Lundabor ge namn åt bussar och spårvagnar
Oredsson fortsatte också sitt arbete som historiker och förra året gav han ut en bok om den liberala statsministern Nils Edén. Han var vid sin död – tillsammans med före detta Europarlamentarikern Olle Schmidt – mitt uppe i arbetet på en bok om Sveriges förhållande till Europa efter andra världskriget.
– Han är en av de finaste människor jag har mött, säger Olle Schmidt, som känt Sverker Oredsson sedan 1977, då han anställdes som ombudsman för Folkpartiet av just Oredsson.
Schmidt minns att han frågade Oredsson hur man blir en bra kommunpolitiker.
– Han svarade att medborgarna måste känna att du bryr dig om dem. Du kan inte alltid tillfredsställa deras önskemål, men de måste kunna känna att du bryr dig om dem och att du vill lyssna på dem. Det var typiskt Sverker – han hade väldigt bestämda uppfattningar och när han väl hade bestämt sig så var han envis – men hans vilja att ta in ny information och sprida sin kunskap och vitterhet var enorm.
Gå till toppen