Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andreas Ekström: Andreas Ekström: Läkarnas ord om kaosköerna

Håll dig frisk. Den här staden är just nu ingen bra plats för sjukdom.

Bild: Ingemar D Kristiansen
Antingen har journalistiken misslyckats med att förklara något, eller så är jag långsam i huvudet.
Jag utesluter inte en kombination.
Men jag förstår helt enkelt inte varför den som behöver akutsjukvård i Lund denna vår kan behöva vänta i åtta timmar eller mer på att få hjälp. I desperation drar jag iväg meddelanden till kompisar med olika vårdyrken och frågar dem.
Först blir jag frustrerad över svaren – för de spretar. Det verkar inte finnas någon entydig, rak och enkel förklaring.
Sedan inser jag att det här är en perfekt illustration av hur samhällsproblem fungerar. De är precis sådana till sin natur, spretiga och komplicerade och otydliga, och det är bara populister som kommer med enkla lösningar på svåra problem.
Höj skatten, nej, sänk den! Importera arbetskraft, nej, släng ut den! Organisera om vården, nej, ge den arbetsro!
Det kan vara fel på patienterna också. De borde oftare gå till sin vårdcentral i stället för till akuten. Men alla vet vilket lotteri det är. Med lite tur är du diagnosticerad, medicinerad, genomslussad och klar på en timme. Med lite otur får du en remiss som kan växlas in i läkarkompetens i juni nån gång.
Så vad var det för svar jag fick, från vännerna i vården? Två saker var återkommande:
• Ingen tar ett helhetsansvar, eftersom helhetsansvar ofta hamnar i konflikt med de numera väldigt hårda budgetkraven. Det kan vara ”lönsamt” att flytta en patient, men egentligen inte idealiskt för patienten. Tillgången på rum, sängar och sjuksköterskor får styra.
• Pengar saknas inte. Men de hamnar, på grund av ovanstående, ibland i högar på fel ställen.
Ett citat från en läkarvän är värt att återge i sin helhet:
”Klinikerna värnar om sin arbetsmiljö, forskning, resultat, rekrytering… Kommunerna som ska ta emot färdigbehandlade patienter värnar om sin ekonomi och bemanning. Sjukhusledningen värnar om genomflöde av patienter och ekonomi. Det finns väldigt lite tillit till andra parter, väldigt lite förståelse för varandras bekymmer och därmed lite vilja eller förmåga att hjälpa varandra. På något sätt behöver man vända på incitamenten. Som det är nu förlorar man på att hjälpa varandra.”
Igen: Som det är nu förlorar man på att hjälpa varandra.
Välkommen till Lund.
Vi har ett av landets bästa sjukhus.
Håll dig därifrån.
Gå till toppen