Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: En liten insats kan rädda många djurs liv

Valborgsbrasan – en dödsfälla för igelkottar och andra djur.Bild: Thomas Löfqvist
Varje valborg riskerar väldigt många djur att dö eller skadas på grund av den stora brasan man tänder. Anledningen är att djur, så som katter, fåglar, harar, kaniner och framför allt igelkottar gillar att bosätta sig i rishögarna.
Det finns dock några väldigt enkla saker man kan göra för att förebygga att dessa djur dör eller skadas på grund av elden.
Man kan bygga rishögen samma dag som man ska tända den för att minska risken för att några djur bosätter sig i den. Om man inte har möjlighet att bygga den samma dag kan man se till att försöka flytta på den dagen innan för att försiktigt tränga ut eventuella boende. Man kan även sätta rishögen ute i havet eller i ett vattendrag för att förhindra att något landlevande djur (förutom fåglar) bosätter sig där. För att förhindra att fåglar flyger in i rishögen skulle man kunna lägga en presenning över tills dess att man ska tända brasan.

Vilmer Denne

12 år, medlem i Djurens rätt
Gå till toppen