Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Orvars korvar har öppnat igen – i Malmö

Tvisten kring namnet Orvars korvar fortsätter. I helgen öppnade gatuköket igen i ursprungslokalen på Malmborgsgatan i Malmö – under originalnamnet.

I dagarna öppnade Orvars korvar igen – till synes under namnet Trottoarköket Orvars korvar.Bild: Patrick Persson
Orvars korvar kan beskrivas som en institution i Malmö. Gatuköket öppnade på Malmborgsgatan 1973 av Dan Walterström och Swing Inn. Från 1992 till 2017 drev en anställd, Igor Bistricic, gatuköket.
Orvars korvar 1978.Bild: Lasse Svensson
Men Dan Walterström och Igor Bistricic hamnade i en konflikt, vilket slutade med att gatuköket stängde igen och att Igor Bistricic registrerade varumärket Orvars Korvar hos Patent- och registreringsverket. Sedan dess har det pågått en tvist om vem som har rätt till namnet. Dan Walterström menar att han rätt till namnet då han kom på det.
Patent- och registreringsverket gav Igor Bistricic rätt. Namnfrågan är överklagad till Patent- och marknadsdomstolen.
Och så länge kan det finnas två Orvars korvar. Igor Bistricic sa i april att Orvars korvar och burgare i inom kort skulle öppna i Lund – och i helgen har Trottoarköket Orvars korvar öppnat i originallokalen på Malmborgsgatan.
Ni har öppnat igen. Hur känns det?
– Hur bra som helst. Det är precis som på gamla tider, när vi öppnade '73, säger Dan Walterström.
Nu har Orvars Korvar på Malmborgsgatan öppet till klockan 01 på vardagar och till 06 på fredagar och lördagar. Tidigare hade de öppet dygnet runt alla veckans dagar.
– Det är möjligt att vi landar där, men det vet vi inte just nu. Det är inget jag stressar iväg med. Vi får ha alla pusselbitar på plats, säger Dan Walterström.
Men så var det namntvisten. Fallet har ännu inte tagits upp i Patent- och marknadsdomstolen. Tidigare har Magnus Ahlgren, juristchef på Patent- och registreringsverket, sagt till Sydsvenskan att Swing Inn riskerar att få betala ett större skadestånd ifall de öppnar under namnet Orvars korvar och inte får rätt till namnet i Patent- och marknadsdomstolen.
– Jag tror inte ett dugg på det. För det första tror jag att vi vinner det för det andra tror jag inte det finns någon möjlighet att få ett skadestånd. Jag har hittat på namnet själv och drivit det i tjugo års tid, säger Dan Walterström.
– Jag förstår att Patent- och registreringsverket vill försvara sitt, att man kan registrera in ett namn och sedan äger man det. Men så enkelt är det inte. Kan man bevisa att man drivit det i tjugo år, precis som vi kan, och att det var välkänt under den tiden i Malmö, vilket det var, så har man rätt till namnet.
– Det finns faktiskt något som heter upphovsrätt, när man skapat något har man rätten till det, säger han.
Ordspråket lyder ju ”allt har en ände, men korven den har två”. Och ännu har inte tvisten om namnet Orvars korvar nått sin ände – istället ser det så länge ut att finnas just två Orvars korvar.
Gå till toppen