Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Tonårsföräldrar inte oroade inför valborg

Nästan nio av tio föräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol på Valborgsmässoafton – men majoriteten oroar sig inte för att deras egna tonårsbarn dricker i samband med vårens stora fest, visar IQ:s mätning. Skillnaden kan bottna i naivitet, enligt IQ:s vd Karin Hagman.

Många svenska tonårsföräldrar tror inte att det egna barnet dricker på valborg. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Svenska tonårsföräldrar har antingen en ganska avslappnad attityd till barnens drickande, eller föreställer sig att alla andra barn utom sitt eget korkar upp flaskan: 85 procent av dem tror visserligen att det är vanligt att omyndiga tonåringar dricker alkohol under dagen, men 71 procent oroar sig inte för att det egna barnet dricker under Valborgsfirandet, enligt en undersökning som genomfördes av Norstat på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ.
På en generell fråga om drickandet under hela året svarar 88 procent av föräldrarna att det är ovanligt eller aldrig händer att tonårsbarnet dricker alkohol.
– Fjällen måste falla från våra ögon, säger IQ:s vd Karin Hagman.
– Din tonåring är inte annorlunda från alla andra tonåringar utan är precis som vem som helst. Även om du tror att ditt barn inte kommer dricka så kommer det att befinna sig i miljöer där det finns alkohol. Då måste man prata om vad det gör om en kompis blir full, hur det tar sitt ansvar som kompis.
TT: Är föräldrarna naiva?
– Jag tror att föräldrar är naiva och har säkert fullt upp med sitt eget liv. Där måste man fundera på hur jag är en bra förebild, hur många gånger om året som min tonåring ska få se mig dricka alkohol och hur fulla jag och mina kompisar ska vara vid brasan, säger Karin Hagman.
Ungdomarna i åldrarna 14–17 som deltar i samma undersökning verkar ha en annan bild – 77 procent tror att det är väldigt eller ganska vanligt att tonåringar under 18 dricker på valborg. Den vanligaste anledningen till andra tonåringars drickande är att det är spännande, att de inte ska känna sig utanför, och för att festerna ska bli roligare.
– De flesta ungdomar alkoholdebuterar på hemmafester. Om du är på en fest hemma hos någon och de flest andra dricker är det oerhört svårt att säga nej, säger Karin Hagman.
Undersökningen genomfördes den 23 mars–15 april. 3 358 föräldrar till barn i åldrarna 13–17 och 512 barn i åldrarna 14–17 har deltagit genom en slumpvis rekryterad webbpanel.
Fakta

Fem tips till tonårsföräldrar

Barnens rätt i samhället (Bris) tipsar föräldrar om hur de pratar om alkohol med sina barn inför valborg.

1. Avdramatisera ämnet – prata om alkohol på samma sätt som andra frågor. Visa nyfikenhet men undvik att samtalet blir ett förhör. Prata inte endast om alkohol inför en högtid.

2. Förklara för ditt barn varför du är orolig.

3. Ge ditt barn argument som det kan använda för att stå emot grupptryck att dricka.

4. Gör det tydligt för barnen att de ska komma hem även om de druckit. Var nykter under kvällen för att kunna hämta dem om det behövs.

5. Prata med barnet om det har druckit, men skuldbelägg inte. Då minskar chansen för att kunna ha en dialog inför nästa högtid.

Gå till toppen