Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

30 000 festade i Stadsparken

Drygt 30 000 personer samlades i Stadsparken under den stora spontanfesten. Och det mesta gick lugnt till, menar både polisen och kommunen.

Det kan vara svårt att hitta varandra när 30 000 personer samlas. Då är det bra med en skylt.Bild: Ingemar D Kristiansen
Redan tidigt på måndagsmorgonen började folk slå sig ner i parken. Kommunen hade som vanligt spärrat av kring dammen och finparken, för att koncentrera besökarna till gröningen framför Vita scenen.
Polisen hade bemannat upp ordentligt, men det mesta gick lugnt till.
– Det går enligt plan och har gjort så hela dagen, sa kommunpolis Joakim Nyberg vid 15-tiden, då parken hade börjat tömmas.
Läs också Bildextra: Så firades siste april i Stadsparken
– Ett par stycken misshandelsfall, inget grövre. Och vi har tagit ett stort antal brott mot alkohollagen. I ett fall har vi en misstänkt, alltså att man har sålt till en minderårig.
Strax innan klockan 22 meddelade polisen 17 personer hade blivit omhändertagna på grund av berusning. 3 personer hade omhändertagits eftersom de utgjorde en risk för ordningsstörning, 4 fall av misshandel hade anmälts och inte mindre än 60 anmälningar om brott mot alkohollagen.
Joakim Nyberg gjorde bedömningen att drygt 30 000 personer samlats i parken.
– Botaniska trädgården har vi också haft lite extra uppmärksamhet på i år. Där har varit 400-500 personer. Men de yngsta var inte där heller. Man har varit i övre tonåren eller ung vuxen i stor utsträckning, precis så som vi tycker det ska vara.
Var har de unga tonåringarna varit?
– Det är frågan. Jag frågade vårt yttre befäl som sa att det har varit lugnt i vårt område, södra Skåne. Så de har inte varit i Lund i alla fall.
Vid gröningen var det fortfarande fullt med folk vid 15-tiden, men när ett lätt regn drog in fick många fart att ge sig iväg. En hel del stannade dock kvar. I vindbyarna yrde plastpåsar och annat skräp upp i luften.
Från socialförvaltningen delade man ut vatten till festdeltagarna.
– Vi tror att vi är uppe i 7 000 muggar, sa Emma Johansson från socialförvaltningen.
– Det är lite mer gymnasieungdomar än vanligt, eftersom skolorna håller stängt. En del av besökarna är överförfriskade men de flesta är på väldigt gott humör – glada och tacksamma att få lite vatten.
Emma Johansson från socialförvaltningen.Bild: Alexander Kuprijanko
Strax före klockan 16 kom parkintendent Lars Brobeck tillbaka till parken, och kunde skåda ut över gröningen – som var täckt av sopor.
– Oj, vad det ser ut. Vinden gör att skräpet blir mer svårfångat, konstaterade han.
Parkintendent Lars Brobeck.Bild: Alexander Kuprijanko
Brobeck tyckte dock att festandet varit mer koncentrerat till gröningen än vanligt, vilket underlättade städningen som satte igång några minuter efter klockan 16.
Ett 80-tal renhållningsarbetare gav sig ut och samlade metodisk skräpet i högar, som sedan skyfflades upp på minilastares skopor och slängdes i containrar. Redan efter en halvtimme var det mesta skräpet borta.
Valborgsfirande i Lunds stadspark.Bild: Ingemar D Kristiansen
Lars Brobeck hade också passat på att studera hur Stadsparkens ruvande svanhona klarat av festandet.
– Jag har tittat till henne under dagen. Hon verkar lugn och sansad, tyckte han.
I början på juni kan det bli svanungar i parken.
Valborgsfirande i Lunds stadspark. Kön till Bajamajorna var lång på vissa ställenBild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen