Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Första maj 2018

Polisen sen till demonstration

Nazistiska NMR störde i helgen en manifestation mot rasism som hölls i Ludvika. Politiker från flera partier kritiserar nu polisens agerande i samband med demonstrationen. Och polisen medger misstag.

Medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Jönköping. Arkivbild.Bild: TT
Företrädare för alla partier i Ludvikas kommunfullmäktige, utom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som kuppats in på ett SD-mandat, deltog i lördagens manifestation, rapporterar Dalarnas Tidningar. Enligt Torbjörn Tomtlund (M) var nazisterna som dök upp aggressiva.
– Folk blev ju rädda, de här nazisterna har en attityd och ett sätt att bemöta folk som är väldigt otäck, säger han till tidningen.
Men polisen fanns inte på plats när manifestationen inleddes utan anlände senare.
– Sedan kom ett par polisbilar till, men de avlägsnade inte nazisterna, säger Sten G Johansson (V) till DT.
Enligt polistalesmannen Henrik Olars kände myndigheten inte till att alla partier utom NMR stod bakom demonstrationen.
– Man har helt enkelt missat det i hanteringen, säger Olars och tillägger att "man nog rustat mer" om kunskapen funnits.
När andra världskriget tog slut kom omkring 300 judiska kvinnor, överlevare från koncentrationslägren, till Ludvika. I dag oroas deras ättlingar över nazisterna i kommunen, rapporterar Sveriges Radio Dalarna.
– Några vet jag känner en väldig oro och rädsla. Det gör jag också till och från. Jag vet de judar som känner att de inte vill bo kvar i Ludvika om det här fortsätter, säger en man till SR.
Gå till toppen