Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Han skildrar livet för flyktingarna i Calais

Den Malmöbaserade fotografen Futuro Berg delade ut engångskameror till de pojkar och unga män han lärde känna i den franska hamnstaden.

På Fotoaffären på Bergsgatan 9 hänger just nu en utställning med bilder av den Malmöbaserade fotografen Futuro Berg. Här flankerad av vännerna Mikael Rickman och Rikard Johansson.Bild: Hussein El-alawi
Hösten 2017 reste Futuro Berg till Calais, ungefär ett år efter att de franska myndigheterna hade rivit det stora flyktinglägret, kallat ”Djungeln”.
– När lägret raserades, spreds de tusentals flyktingarna till olika städer. Men ungefär tusen personer bor kvar, fast mer utspritt. Ett par hundra av dem är minderåriga, säger Futuro Berg.
Han möttes av människor som levde under mycket svåra omständigheter.
– Polisen väckte dem på nätterna och kastade tårgas på dem och deras kläder, skar sönder deras tält och beslagtog deras ägodelar. Många tvingades sova i skogen, under bar himmel, i kylan och blåsten.
– Många är dessutom minderåriga. Det är skamligt att barn inte får tak över huvudet i ett av världens rikaste länder, säger Futuro Berg.
Han var först och främst volontär genom hjälporganisationen Help refugees, därefter fotograf under sin tid i den franska hamnstaden. Han såg som sin huvuduppgift att dokumentera flyktingarnas livsvillkor för att göra omvärlden uppmärksam på situationen. För att göra det krävdes många etiska och moraliska överväganden. Han ville inte exponera flyktingarnas utsatta position.
– Många pressfotografer har kommit till Calais och tagit bilder på flyktingarnas ansikten utan att ha bett om lov - eller utan att ta ansvar för hur bilderna sprids. När de bilderna sedan publiceras digitalt, kanske de når pojkens mamma, som blir förtvivlad när hon ser hur illa hennes son har det.
Snön har fallit, rakt ner på möbler och sovsäckar. Utan tak lever många flyktingar i Calais som Futuro Berg har dokumenterat genom sitt projekt. November 2017.Bild: Futuro Berg
Han berättar att många flyktingar han mötte målade upp en bild av att allt var bättre än vad det var, för att inte oroa sina familjer.
I fyra månader levde han nära flyktingarna, merparten av dem pojkar och unga män. Vid sidan av sitt eget fotograferande delade han ut engångskameror och bad dem skildra situationer där han själv inte var med.
– Jag ville veta hur deras liv i skogen om nätterna ser ut.
Av 30 utdelade kameror fick han tillbaka 17.
– Vissa kameror beslagtogs av polisen. Andra försvann när en person plötsligt lämnade lägret.
En bild från en engångskamera som en flykting själv har tagit, inifrån en bunker från andra världskriget som tjänade som sovrum för några killar från Afghanistan.
När det kommer en lastbil med ett löfte om ett bättre liv, så hoppar man på och lämnar allt bakom sig, konstaterar Futuro Berg.
När han framkallade bilderna som flyktingarna själva hade tagit, blev han rörd.
– Titta här, säger han och håller fram en bild där några unga män sitter och spelar kort. På en annan bild går de och håller om varandras ryggar och gör V-tecknet i luften.
– De här bilderna visar på vilken förmåga de har att tackla sin tillvaro. Trots allt. Det finns så mycket kärlek och vänskap bland de här människorna.
Fakta

Futuro Berg

Född: 1989 i Santiago, Chile.

Bor: Malmö.

Bakgrund: Fotograf och volontärarbetare. Har tidigare dokumenterat favelorna i brasilianska Saõ Paulo. Har studerat migration och freds- och konfliktsvetenskap på Malmö universitet. Tillbringade fyra månader i Calais i Frankrike med att dokumentera flyktingars livsvillkor.

Aktuell: Med liten utställning i Fotoaffären på Bergsgatan 9 till och med den 25 maj. Samt med en föreläsning i Röda rummet på Malmö stadsbibliotek den 22 maj kl 18.30. Då kommer han att berätta om situationen för flyktingar i Calais, och om sitt projekt att dokumentera människornas liv där.

Gå till toppen