Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

I Malmö lovade S-topparna höjda pensioner och bostäder åt unga

Finansminister Magdalena Andersson lovade höjda pensioner. Och kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh tusen ny ungdomsbostäder.
Tillsammans tågade de i täten för Socialdemokraternas första maj-tåg genom ett svinkallt Malmö.

Katrin Stjernfeldt Jammeh och Magdalena Andersson tågade tillsammans genom MalmöBild: Emil Langvad
Det blåste och duggregnade när blåsorkestern drog igång "Arbetets söner" och S-tåget satte sig i rörelse från Gustav Adolfs torg i Malmö.
"Trygghet tillsammans", stod det på de röda banderollerna. Det var glest i leden. Vid Södra Förstadsgatan var det högst hälften så många demonstranter som i Vänsterpartiets tåg som gått samma väg i motsatt riktning en timme tidigare.
Vid entrén till Folkets park väntade Anna Svensson Crona med sonen Axel i rullstol. När S-tåget passerade gav de Magdalena Andersson en röd ros. Ett tack för att regeringen backat från besparingarna i LSS-lagen.
– Nu kan vi få behålla assistensen till Axel så att han får chansen till ett bra liv, förklarade Anna, som själv är organiserad socialdemokrat från Hörby.
Socialdemokraternas första maj-tåg i Malmö.Bild: Emil Langvad
Framför scenen i Folkets Park huttrade tappra åhörare under paraplyn.
Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh försökte värma dem med ett tal om att det mesta går åt rätt håll i Malmö – allt i från brottsbekämpning till byggande – nu när det sitter en rödgrön regering i Stockholm.
– Vi är många som känner framtidshopp när vi ser alla byggkranar som reser sig över Malmö.
Och så avgav kommunalrådet ett nytt lokalt vallöfte: Under nästa mandatperiod ska det byggas minst 1 000 ungdomsbostäder i Malmö.
Huvudtalaren Magdalena Andersson höll ett traditionellt S-tal om att bygga trygghet och välfärd tillsammans.
– Vår socialdemokratiska samhällsmodell har gjort Sverige till ett av världens rikaste länder, sade hon.
Socialdemokraternas första maj-tåg i Malmö med finansminister Magdalena Andersson.Bild: Emil Langvad
Vallöftet för dagen var det som Stefan Löfven redan avgett i Stockholm: Ett nytt tillägg till den allmänna pensionen. Pensionärer som jobbat i många år, men ändå har svårt att få ekonomin att gå ihop ska få upp till 600 kronor mer i månaden.
– Den som jobbat och slitit ett helt yrkesliv ska självklart ha en pension att leva på.
Magdalena Andersson passade också på att upprepa ett nationellt löfte särskilt riktat till Malmö: Lagen om eget boende ska reformeras.
Katrin Stjernfeldt Jammeh har länge pekat på att lagen som ger asylsökande rätt att få bidrag till att ordna egen bostad lett till trångboddhet och misär. I mars föreslog en statlig utredare att man inför en "social prövning" som ger kommunen rätt att slippa ebo-inflyttning.
Stjernfeldt Jammeh krävde nyligen att regeringen lägger fram förslag redan före valet, eftersom det skulle få stöd av både Centern och Moderaterna.
Efter sitt tal i Folket Park sade Magdalena Andersson till Sydsvenskan:
– Vi har ju ett kongressbeslut på att avskaffa ebo. Men det måste göras stegvis.
Socialdemokraterna i Skåne trycker på för att partiet ska göra en tandvårdsreform till sitt stora vallöfte. Men att göra det lika billigt att gå till tandläkaren som till doktorn är en dyr reform.
– Att lägga ytterligare resurser på tandvården är inte främmande, sade Magdalena Andersson – utan att ge något konkret löfte.
Magdalena Andersson.Bild: Emil Langvad
Gå till toppen