Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

LO-satsning mot kvinnliga "skitarbetsliv"

Ett stopp för otrygga anställningar, förändringar i a-kassan och höjda pensioner. LO-basen Karl-Petter Thorwaldssons första maj-budskap handlar till stor del om kvinnornas arbetsvillkor. – Kvinnorna ska inte behöva ha ett skitarbetsliv, säger han.

LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson förstamajtalade på Götaplatsen i Göteborg.Bild: Adam Ihse/TT
Karl-Petter Thorwaldsson höll tal i både Ale på förmiddagen och på Götaplatsen i Göteborg på eftermiddagen. Centralt i hans krav inför den kommande mandatperioden är en satsning mot de otrygga anställningsformerna i de kvinnodominerade branscherna.
Det är viktigt inte minst med anledning av höstens metoo-debatt, berättar han.
– Det finns en direkt koppling mellan otrygghet på arbetsmarknaden och att man blir utsatt för sexuella trakasserier, säger han.
– Det är helt enkelt pur rädsla, för om man larmar blir man av med jobbet.
LO-basen presenterade sina första maj-krav redan på en pressträff på morgonen, där han radade upp fem krav som Landsorganisationen ställer på politikerna. Syftet är bland annat att fler kvinnor ska få chansen till fasta heltidsjobb.
– De kommande åren är det kvinnorna som ska få störst utrymme. Vi har börjat rå på kvinnolönerna, det ser väldigt bra ut. Nu ska vi ta oss an de dåliga arbetsvillkoren. Kvinnorna ska inte behöva ha ett skitarbetsliv, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
LO inledde redan i höstas förhandlingar med Svenskt Näringsliv om visstidsanställningarna. Thorwaldsson upprepar nu kraven, exempelvis ett stopp för anställningsformen allmän visstid, för så kallade sms-anställningar och för hyvling av arbetstider.
– Vi är inte heller främmande för att höja arbetsgivaravgiften för alla anställningar som är "icke tillsvidare", säger han.
Därutöver vill LO se exempelvis en landsomfattande rätt till barnomsorg på obekväma arbetstider, kortare kvalificeringstid till a-kassa och en satsning på pensionerna.
– Ungefär varannan LO-kvinna får bara garantipension, blir fattigpensionär. Så kan vi ju inte ha det, säger Thorwaldsson.
Lösningen enligt LO är att höja inbetalningen till pensionen med 2 procentenheter.
– Jag gillar inte att hota. Men det börjar bli akut. Löser inte riksdagens partier detta, så kommer vi att tvingas att göra det här i egna avtalsrörelser och då får vi ta det i löneutrymmet i stället, säger han.
Mellan regnskyarna på Götaplatsen, inför knappt 1 500 åskådare, får Thorwaldsson också applåder för åtgärdslistan för att stärka kvinnornas rätt på arbetsmarknaden.
– Det är baske mig kvinnornas tur på arbetsmarknaden, säger LO-ordföranden.
Fakta

LO:s kravlista

LO ställer fem krav på politiker och näringsliv för att förbättra framför allt kvinnors arbetsvillkor:

1. Stärkta villkor för dem som jobbar del- och visstid. Exempelvis en rätt att säga upp sig på dagen om man erbjuds en fast tjänst eller ett heltidsjobb.

2. Stopp för exempelvis sms-anställningar och allmän visstid, samt höjd arbetsgivaravgift för anställningar som inte är tillsvidare.

3. Förändrad a-kassa för att bland annat göra det lättare att kvalificera sig för a-kassa och för att göra fler arbetsmarknadsprogram a-kassegrundande.

4. Rätt till barnomsorg på obekväma arbetstider, oavsett var man bor i landet.

5. Höjda pensioner. Pensionen ska på sikt nå minst 70 procent av den tidigare lönen, för att nå dit måste staten höja inbetalningarna till pensionen med två procentenheter.

Källa: LO.

Gå till toppen