Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Lugnt valborgsfirande på flera håll

Valborgsfirandet har varit lugnt på de flesta håll i landet, konstaterar polisen när kvällen och natten sammanfattas. Även i Lund och Uppsala där de största firandena äger rum har få brott anmälts.

Polis på plats under spontanfesten i Stadsparken i Lund på siste april.Bild: Johan Nilsson/TT
I Uppsala omhändertogs 61 berusade personer, vilket är betydligt färre än tidigare år, enligt polisen. Några händelser som sticker ut är några fall av ofredande – en man greps misstänkt för att ha blottat sig för kvinnor när han kissade och en grupp unga män tryckte upp en kvinna mot en vägg och hällde öl över henne. Dessutom greps en man för att ha visat upp ett vapenliknande föremål när han blev avvisad från en fest. Det visade sig dock vara en soft air-gun.
Stadsparken i Lund fylldes av cirka 30 000 personer enligt polisen. Under kvällen omhändertogs 17 berusade personer på grund av berusning och tre på grund av risk för ordningsstörning.
Det gjordes fyra anmälningar om misshandel i Lund. En 16-årig man larmade polisen om att han fått en skärskada när han avstyrde ett pågående bråk. 16-åringen fördes till sjukhus och händelsen är anmäld som grov misshandel. I övriga Skåne har det varit lugnt, enligt polisen.
Läs mer: Grov misshandel i Lund i natt
I norra delarna av Sverige har det varit stökigt, främst i Västernorrland och Norrbotten, med en del fylleri och bråk enligt polisen. Men inte fler omhändertagna än på en vanlig kroghelg. Två fall av misshandel har rapporterats i Gällivare och en misshandel i Luleå.
Polisen i Västra Götaland och Halland har få händelser att rapportera. I Ulricehamn larmades det om bråk där ett tjugotal personer skulle vara inblandade, men när polisen kom hade stämningen lugnat ned sig och ingen var skadad.
Gå till toppen