Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Morgan Johansson: Vi står inför ett mörkt motstånd

Ett maktskifte vid höstens val kan innebära den kraftigaste högersvängen i svensk politik någonsin. Det sade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson under sitt första maj-tal på Stortorget i Lund. Han frågade sig var moderaterna står i värderingsfrågor.

Flera hundra personer lyssnade på arbetarrörelsens talare på Stortorget i Lund.
Det är tjugo år sedan Morgan Johansson senast första maj-talade i Lund.
– Den gången var det i Folkparken. Jag instruerade den kände socialdemokratiska profilen Larry Andow att dra i gång applåder när jag markerade. Det funkade, fast ibland blev det fel, sade han.
Nybörjarknepet behövdes inte när han nu återigen stod på Lundascenen. Den välvilligt inställda publiken, ett par hundra personer, applåderade självmant, i synnerhet när Lundabon och ministern Johansson berömde sin stad.
– Lund är speciellt med sin blandning av arbetarhistoria, studentvänster och akademiska tradition. Jag var stolt då och jag är stolt nu över att se hur stan utvecklas, sade ministern som bott i Lund i trettio år varav tjugo på Norra Fäladen.
– För tjugo år sedan satt jag i byggnadsnämnden och då planerade vi spårväg och Brunnshög som nu växer nu fram. Lund utvecklas på ett starkt sätt, under socialdemokratisk ledning. I Lund har man visat att när offentlig investering sätts före skattesänkningar så sjunker arbetslösheten och välfärden ökar. Det är det som är den svenska modellen.
Den modellen kan gå om intet om de borgerliga tar makten tillsammans med Sverigedemokraterna i höst, varnade Johansson.
– Vi står inför ett mörkt motstånd. Sverigedemokraterna vet vi var vi har. Men var har vi moderaterna i väsentliga värderingsfrågor? De går på val på försämrade anställningstrygghet och på skatte- och lönesänkningar, det känner vi till. Men det vi inte vet är deras inställning till Sverigedemokraterna, sade Johansson.
Moderatledaren Ulf Kristersson har inte gett något klart besked om han är beredd att regera med Sverigedemokraterna, påpekade Morgan Johansson vidare.
– Han leker uppenbarligen med den tanken. Förlorar vi valet är det kanske inte en alliansregering som efterträder oss, utan något mycket värre. Det skulle innebära den kraftigaste högersvängen någonsin i Sverige.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson talade i hemstaden Lund.
Gå till toppen