Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Sammandrabbningar och gripanden på första maj

Polis och demonstranter har drabbat samman vid flera förstamajfiranden runt om i världen. I Paris har över 200 personer gripits och en McDonalds-restaurang bränts ned.

Poliser i konfrontation med våldsamma demonstranter i centrala Paris.Bild: AP Photo/Francois Mori
Fackledda förstamajdemonstrationer i Paris urartade när en våldsam gruppering iklädda svarta huvor och maskeringar sällade sig till skarorna. Polisen beräknar att de var runt 1 200 personer som skapade upplopp och satte flera fordon och en McDonalds-restaurang i brand.
Polisen skingrade folkmassorna genom att använda tårgas och vattenkanoner. Redan på förhand hade de varnat för att extremistgrupper skulle kunna försöka kapa fredliga demonstrationer.
Totalt förstamajdemonstrerade runt 143 000 personer i Frankrike under dagen, enligt myndighetsberäkningar.
Samtidigt i Nice, i södra Frankrike, markerade Nationella frontens partiledare Marine Le Pen arbetarrörelsens dag genom att bjuda in högerpopulister, främlingsfientliga och euroskeptiker från runt om i Europa till ett politiskt möte. På gästlistan stod bland andra det österrikiska regeringspartiet FPÖ:s generalsekreterare Harald Vilimsky, och den islamfientlige nederländske politikern Geert Wilders, enligt AFP.
I Köpenhamn har elva personer gripits i samband med en vänsterextrem demonstration, flera av dem misstänkta för brott mot maskeringsförbudet och åtminstone en för våld mot tjänsteman, enligt nyhetsbyrån Ritzau. Polisen har under eftermiddagen behövt gå emellan en höger- och en vänsterextrem gruppering som sökt konfrontation.
20 000 personer som demonstrerade i Honduras huvudstad Tegucigalpa möttes av ett tusental poliser som sköt tårgas mot dem. Folkmassan hade ropat avgångskrav mot den konservative presidenten Juan Orlando Hernández och kallat denne en diktator.
Flera hundra kommunister marscherade genom Bagdad, Irak, under flaggor prydda med Karl Marx ansikte. Inför parlamentsvalet om mindre än två veckor har det sekulära kommunistpartiet gjort gemensam sak med de shiamuslimska Sadristerna.
Gå till toppen