Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

V vill ha avdragsrätt för a-kasseavgiften

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hade med sig ett vallöfte till sitt förstamajtal i Stockholm. Partiet vill att a-kasseavgiften ska bli avdragsgill i deklarationen. – Alla ska ha råd att vara med i a-kassan, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt förstamajtågar i Stockholm.Bild: Fredrik Sandberg/TT
I sommar återinförs avdragsrätten för fackföreningsavgiften, men Vänsterpartiet vill ta ett steg till och även göra a-kasseavgiften avdragsgill. För en vanlig butiksanställd som är medlem i fackförbundet Handels skulle det innebära att a-kassan kostar 400 kronor mindre om året.
– Om vi gör ett bra val och får vara med och förhandla budgeten, är det en av de saker som vi hoppas kunna leverera redan i den budget som förhandlas i höst, säger Jonas Sjöstedt.
I dag är mindre än 70 procent av arbetskraften medlemmar i a-kassan. Antalet sjönk kraftigt när den borgerliga regeringen tog bort avdragsrätten för både fack- och a-kasseavgift 2007.
Sjöstedt hoppas att en återinförd avdragsrätt, som bedöms kosta 1,25 miljarder om året, skulle få fler att ansluta sig till a-kassan. Både för att öka skyddet vid arbetslöshet och för att stärka legitimiteten för den svenska arbetsmarknadsmodellen.
I sitt förstamajtal i Kungsträdgården i Stockholm talade Jonas Sjöstedt mycket om jämlikhet, om otrygga arbetsvillkor och om vinster i välfärden.
– Det finns bara ett parti som aldrig viker ner sig i vinstfrågan – Vänsterpartiet. Vi ger oss aldrig i frågan om vinster i välfärden, lita på att vi tänker driva den med kraft så länge det behövs, sade Sjöstedt.
V vill precis som Socialdemokraterna begränsa arbetskraftsinvandringen.
– Men vårt svar är inte att som Stefan Löfven säga att det är orimligt att de tar jobb som arbetslösa svenskar skulle kunna ta. Vårt svar är att ta kamp mot arbetsgivarna och visa solidaritet med dem som utnyttjas, sade Sjöstedt, som gav många gliringar till S under sitt tal.
Men Sjöstedt stödjer S vallöfte om högre pensioner, som presenterades av statsminister Stefan Löfven vid en pressträff tidigare under dagen.
– Det är på tiden, tycker jag, säger Sjöstedt till TT.
I budgetförhandlingarna med regeringen har V upprepade gånger försökt få igenom höjd garantipension, men misslyckats.
– Även den behöver höjas, säger Sjöstedt.
Fakta

V:s förslag om avdragsgill a-kassa

Innebär en skattereduktion om 25 procent för a-kasseavgiften.

För en butiksanställd med Handels a-kassa innebär förslaget att a-kasseavgiften minskar med 400 kronor om året.

Förslaget beräknas kosta 1,25 miljarder kronor om året, men blir dyrare om fler blir medlemmar i a-kassan.

Målet är att avdragsrätten för a-kasseavgiften ska ingå i 2019 års budgetproposition.

Källa: Vänsterpartiet

Gå till toppen