Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vallöfte från S: Mångmiljonsatsning på utbildning ska säkra behovet av vårdpersonal

En storsatsning på utbildning ska säkra behovet av personal inom vården i Region Skåne. Det var ett vallöfte från regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S), när han talade under första maj i Helsingborg.

Det är brist på vårdpersonal, inte minst sjuksköterskor, i Region Skåne. Bristen gör att många patienter får vänta länge på beslutad operation samt ger svårigheter att öppna nya vårdplatser. Betydande pensionsavgångar under kommande år bygger på behoven.
"Idag börjar valrörelsen", förklarade Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande när han första maj-talade i Helsingborg och presenterade vallöftet om en utbildningssatsning i vården.Bild: Sven-Erik Svensson
Nu vill Socialdemokraterna i Region Skåne skjuta till mer pengar för att lösa bristen på specialistutbildad personal. Det ska ge fler sjuksköterskor möjlighet att få utbildning med avtalsenlig lön, totalt 300 utbildningsanställningar per år under de kommande fyra åren.
S vill också skapa utbildningsplatser för 40 undersköterskor per år samt fler platser för läkare som specialiserar sig inom allmänmedicin, här handlar det om ett tillskott på 100. Tillsammans med tidigare satsningar och förbättrad handledning skulle personalbehoven i Region Skåne därmed kunna täckas under kommande år, enligt Socialdemokraterna,
Totalt handlar det om att skjuta till 110 miljoner kronor per år, varav 70 miljoner går till att utbilda sjuksköterskor.
– Vår bedömning är att detta kommer att täcka det personalbehov vi har de kommande åren. Bristen på specialistsjuksköterskor är orsaken till många av de problem vi har inom sjukvården och det här är en stor satsning, sade Henrik Fritzon.
Omkring 200 personer gick med i Socialdemokraternas första maj-tåg i Helsingborg. Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande, var en av dem.Bild: Sven-Erik Svensson
Om det nu är en bra satsning varför har ni inte tagit beslut om att göra den under nuvarande mandatperiod?
– Vi har gjort mycket redan. Idag finns 75 utbildningsanställningar för sjuksköterskor och vi har byggt ut antalet platser för läkare också. Men nu är det tid att ta ett krafttag för att klara framtidens personalutmaningar.
Socialdemokraternas första maj-demonstration i Helsingborg samlade närmare 200 personer som tågade från Sundstorget genom centrum och upp till Sundspärlan, där Henrik Fritzon var huvudtalare.
En fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör var en av huvudpunkterna, förutom vårdsatsningen.
– Det är en ingen tvekan om att en HH-förbindelse är nästa stora språng i integrationsutvecklingen mellan Skåne och Själland. Min ambition är att vi ska få till stånd ett skarpt beslut om att bygga under nästa mandatperiod, förklarade Henrik Fritzon.
Han pekade på att förbindelsen är en viktig ingrediens för att skapa en större och mer samspelande arbetsmarknad på båda sidor Sundet.
– Och nu har vi har fått fullständig uppslutning i både Skåne och på Själland om att en HH-förbindelse är prioriterad, förklarade Henrik Fritzon.
Första maj och valår betyder mycket för Socialdemokraterna som ordnade traditionsenliga demonstrationståg på många platser i landet, bland dem Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen