Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Vänsterpartiets Rossana Dinamarca höll första maj-tal i Malmö – gick till angrepp mot S

Malmös vänsterpartister räknade in nytt första maj-rekord. 6 000 personer gick med i demonstrationståget, enligt partiets egna räknare. Huvudtalaren Rossana Dinamarca anklagade Socialdemokraterna för att svika utsatta.

Den avgående riksdagsledamoten Rossana Dinamarca från Trollhättan var Vänsterpartiets huvudtalare i Malmö. Hon gick i täten för tåget tillsammans med (från vänster) Ung vänsters Skåneordförande Ylva Aspelin, gruppledaren i region Skåne Sara Svensson, Malmöordföranden Mirjam Katzin samt de båda toppnamnen inför årets kommunval i Malmö Hanna Thomé och Emma-Lina Johansson.Bild: Emil Langvad
Med en sambaorkester i täten tågade Malmövänstern, som samlar både vänsterpartister och andra vänstersympatisörer, från Möllevångstorget mot centrum.
Årets paroll löd: "Ett samhälle för alla, inte bara för de rikaste".
Hanna Thomé.Bild: Emil Langvad
I Malmö är Vänsterpartiet ett oppositionsparti sedan 2015 då samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet sprack. När den lokala ledaren Hanna Thomé höll tal inför avmarschen sa hon:
– De andra partierna har tagit över Sverigedemokraternas retorik och även politik. Sossarna ställer arbetare i Sverige mot arbetare från andra länder.
En särskild protest mot nazistiska NMR:s demonstrationer i Ludvika och Boden ingick i Vänsterpartiets demonstration. Showan Shattak, som är ny kandidat för Vänsterpartiet till kommunfullmäktige i Malmö, gick i täten för protesten.Bild: Emil Langvad
Affischnamnet var den avgående riksdagsledamoten Rossana Dinamarca från Trollhättan som bjudits in i egenskap av ett av partiets starkaste antirasistiska och feministiska profiler.
Även Rossana Dinamarca kritiserade Socialdemokraterna i sitt tal i Slottsparken som var demonstrationstågets slutmål. Hon riktade sig särskilt mot Folkets park där finansminister Magdalena Andersson första maj-talade för Socialdemokraterna.
– Till henne och Socialdemokraterna vill jag säga: ni har sagt att ni numera är ett mittenparti – det är inte det värsta ni sagt – men jag vill vädja till er att tänka om.
Rossana Dinamarca hänvisade till att nazistiska NMR är aktiva och sprider sitt budskap i marscher, och anklagade i nästa andetag S för att följa "rasisternas agenda" och peka ut invandrare som samhällets största problem.
– Vi är för många, för lata, för arbetslösa, vi tar jobb, vi är för segregerade, sa hon för att visa hur hon tycker att S-ledarna låter.
Rossana Dinamarca talade också om Metoo-rörelsen som ett välkommet "feministiskt vulkanutbrott".
– Det som blivit tydligt är att förövarna mot våra kroppar är män. Det är folkkära män, det är societetens män, det är journalister, artister, fotbollsspelare, pappor, brorsor, kompisar. Nej, det är inte alla män, men det är alla sorters män. Och jag måste leva mitt liv som om det var alla män, för hur ska jag veta vem av dom? sa hon.
Enligt vänsterpartisten Anders Skans i Malmö som tillhör arrangörsgruppen deltog 6 000 personer i demonstrationståget. Siffran bygger på partiets egen räkning. Det gamla rekordet 5500 är från 2016 då partiledaren Jonas Sjöstedt var huvudtalare.
Gå till toppen