Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

109 Malmökonstnärer bjuder in till sig

Nyfiken på konst utanför galleriets vita väggar? Med Malmö Open Studios bjuder 109 konstnärer under en dag in till sina ateljéer. "Vi vill avmystifiera vad konstnärer gör", säger projektledaren Rina Eide Løvaasen.

"Det här är ett sätt för konstnären att få träffa människor i sin ateljé och att ha det som utgångspunkt för samtalet och konsten", säger Rina Eide Løvaasen.Bild: Irina Bernebring Journiette
På Borrgatan i Frihamnen öppnar Rina Eide Løvaasen dörren sin studio. På väggen hänger hennes största färdigställda verk: en 22 kvadratmeter stor tavla med titeln "Run Other Errands Than Usual, In The Glitches And Erroneous Connections".
– Det är en tavla med element som går att känna igen men som bildar en ny berättelse, säger Rina om det färgglada verket som bland annat avbildar förblindade stridshästar, siamesiska kampfiskar och stjärnklustret Pacman nebula.
Verket har tidigare visats på Galleri CC men nu ger Rina fler Malmöbor möjlighet att upptäcka det när hon tillsammans med konstnärer runt om i staden under en dag öppnar upp sin arbetsplats.
– Malmö Open Studios är en möjlighet för oss konstnärer som är verksamma i Malmö att visa vad vi jobbar med, säger Rina som är den som har drivit projektet.
Inspiration har hon hämtat från grannlandet Norge där konceptet Open Studios i Oslo firar 18 år i år.
– För Oslokonstnärer är det en otroligt viktig plattform för att visa fram vad man gör, säger Rina.
– Det är också viktigt för stadens institutioner för att veta vilka konstnärer som är verksamma i staden, fortsätter hon och hoppas att dagen ska få samma genomslagskraft här i Malmö.
Inför dagen har hon och teamet som driver projektet arbetat med tre visioner: att bjuda in publiken att ta del av hur konst skapas i ett rum utanför galleriets vita väggar, att etablera en plattform för konstnärer att mötas och att lyfta Malmö som konstnärsstad.
– Vi vill visa att Malmö är en konstnärlig "hot spot" och dra till oss uppmärksamhet från den svenska och internationella konstvärlden, säger Rina.
Själv har hon alltid målat och insåg redan i mellanstadiet att det var konstnär hon ville bli.
– Det var då jag lärde mig att det fanns något som hette konstakademi, men jag trodde att det var en plats för gudar eftersom det var så svårt att komma in, berättar hon.
Nu är det två år sedan hon själv tog examen på Malmö konsthögskola. Malmö Open Studios samlar allt ifrån nyutexaminerade konstnärer till konstnärer som har varit verksamma i flera år.
Lördagen den 5 maj är det dags. Mellan klockan 12 och 18 bjuder konstnärer på 22 platser då in till sina arbetsrum och visar allt ifrån skisser och arbeten som pågår till färdiga verk. Mellan de olika platserna går det bussar och på Malmö Open Studios hemsida går det att se vilka ateljéer som håller öppet och hur bussarna går dit. Hela evenemanget, inklusive bussresorna, är gratis.
– Kultur är viktigt, säger Rina och fortsätter:
– Det här är ett sätt för konstnären att få träffa människor i sin ateljé och att ha det som utgångspunkt för samtalet och konsten. Vi vill avmystifiera vad konstnärer gör och locka till oss en bred skara besökare.
Vad ser du mest fram emot med dagen?
– Jag ser mest fram emot att se vad det här genererar – vad för spännande möjligheter som dyker upp i kölvattnet. Och så ska det bli kul att ta del av alla samtal och de möten som sker mellan konstnärerna och publiken, säger Rina Eide Løvaasen.
Fakta

Malmö Open Studios

Vad: 109 konstnärer öppnar upp sina studior och arbetsrum.

När: Lördagen den 5 maj klockan 12–18. Därefter anordnas det en auktion klockan 18 på Alta Art Space på Celsiusgatan 40. Alla intäkter går till ”Solidaritet värmer” som drivs av Kontrapunkt.

Var: Över hela staden, de 22 platserna finns markerade på en karta på hemsidan.

Instagram: @Malmoopenstudios. Där finns bland annat presentationer av deltagande konstnärer.

Mer info: Finns på hemsidan Malmoopenstudios.se

Hur: Gratis.

Gå till toppen