Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Mats Skogkär: Fridolin fabulerar fritt.

Gustav Fridolin (MP).Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Enligt utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) ägnar sig borgerliga ledarsidor åt att sprida hat mot Centerledaren Annie Lööf.
Så här skrev Fridolin i ett inlägg på Facebook förra onsdagen:
"Det första hatet kommer från nätets mörka sidor, men sprids som en löpeld till borgerliga ledarsidor."
Det är ett förbluffande påstående.
Inte mindre anmärkningsvärt är att Gustav Fridolin inte kommer med några belägg. Inte heller kunde Fridolins medarbetare på en direkt förfrågan under onsdagen presentera några exempel. Det var inte direkt oväntat.
Slutsatsen kan inte bli annan än att det är grundlösa anklagelser. Fridolin har gripit detta ur luften. Likt en annan Donald Trump.
Visst sprids det hat mot Annie Lööf, inte sällan anonymt, och det är förkastligt. Men framför allt finns det kritik. Visst, den är hård och frän många gånger, men så ser villkoren ut för alla som deltar i den offentliga debatten.
Och kritik är berättigad. Det är ett uselt lagförslag Centern ställt sig bakom – att ensamkommande utan asylskäl ska få uppehållstillstånd för att läsa på gymnasiet. Annie Lööf var själv mycket tydlig på den punkten. "Ett riktigt dåligt genomarbetat förslag. Det är illa utformat, det är illa framtaget", erkände hon.
Ändå väljer Centerpartiet att stödja regeringens proposition, eftersom de "medmänskliga konsekvenserna" av att säga nej skulle bli "alldeles för stora". Av två onda ting och så vidare.
Och det är självfallet ett val det står Centern fritt att göra. Kanske är det i något avseende hedervärt. C håller fast vid sin linje i migrationspolitiken i ett läge där de flesta andra partier har svängt.
Hatet som sprids i debattens undervegetation är bekymmersamt. Men det är också bekymmersamt att statsrådet och miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är så vårdslös med sanningen.
Gå till toppen