Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Så många minderåriga fick sin sprit uthälld på siste april

Polisen gjorde sitt bästa för att vara obeveklig – ingen under 20 år så fick ha alkohol med sig in till valborgsfesten i Stadsparken. Kanske fångade de inte alla minderåriga. Totalt skrevs 56 anmälningar om brott mot alkohollagstiftningen.

Så här gick det till om polisen upptäckte att du var under 20 år och ändå hade alkohol: de hällde ut spriten, ringde dina föräldrar och nu i efterhand ser de till att socialtjänsten där du bor får veta det. För vissa kommer det bli ännu fler konsekvenser.
– Vi hanterar dem lite olika, vi tar hänsyn till ålder och berusningsgrad och vad de själva säger, berättar Karl Sandberg, Lundapolisen.
De yngsta blir ofta kallade till förhör, tillsammans med sina föräldrar, för att vittna mot den som försett dem med alkohol. Brottet mot alkohollagen begås nämligen av den som försett den minderårige med sprithaltig dryck, den så kallade langaren.
– Är de nära 20 år och inte särskilt berusade ser vi ingen anledning att kalla hit dem, de berättar inte var de fått spriten från. Ofta vet de inte ens, det finns något telefonnummer som snurrar runt i bekantskapskretsen som går till en kontantkortstelefon, säger Karl Sandberg.
Redan på valborgsdagens eftermiddag hade polisen ett fall där det fanns en misstänkt person, som ska ha sålt alkohol till minderåriga. Men eftersom anmälningarna nu hamnar hos polis i den kommun där ungdomen är bosatt kommer Lundapolisen i många fall inte att få reda på hur det går med anmälningarna de skrivit.
Förra året rapporterade polisen hundra misstänkta brott mot alkohollagen. Året innan dess sa polisen "få underåriga fyllerister".
Gå till toppen