Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Yxbeväpnad man trängde sig in hos Veberödsfamilj – döms till fängelse

Den beväpnade och narkotikapåverkade mannen bröt sig in i villan mitt i natten. Han påstod att han ville "skydda" familjen, eftersom han själv kände sig förföljd.

Natten mot den 27 december 2017 låg föräldrarna i familjen och sov i sin villa i Veberöd. Deras fyra tonårsbarn var vakna.
Vid midnatt reagerade två av tonårssönerna på ljudet av bankningar och krossat glas.
I korridoren utanför sovrummet mötte de en okänd man, beväpnad med en yxa och en kniv. Mannen uppgav att han var jagad av en man med pistol – och bad en av tonårssönerna att ringa efter polisen.
I väntan på polisen ville yxmannen få familjemedlemmarna att på olika sätt barrikadera sig i sovrummen. Han krossade en lampa med ett hugg med yxan, och staplade även sängar och madrasser framför en dörr.
När polisen kom till platsen fann de inkräktaren i ett av sovrummen tillsammans tre av familjemedlemmarna. Efter att ha fått se en polislegitimation, och alltså blivit övertygad om att det rörde sig om riktiga poliser, överlämnade han sig självmant och kunde gripas.
– Jag är glad att ni kommit, för jag är jagad av en man med en pistol, förklarade han.
Gärningsmannen var vid tiden för brottet bosatt på ett stödboende för missbrukare. Under dramat i villan var han narkotikapåverkad.
Under förundersökningen berättade familjemedlemmarna om den dödsskräck de kände under händelserna, och den chock intrånget inneburit. Familjen flyttade också från villan omedelbart efter händelsen.
Den 36-årige gärningsmannen har en lång historia av missbruk och kriminalitet bakom sig, Under rättegången berättade han om om hur han fått ett hot på telefon kort innan, och därför kände sig skärrad och hotad till livet.
Han sa också att det inte varit hans mening att låsa in eller skrämma familjen. Tvärtom: avsikten var att skydda dem från det överhängande hot han upplevde.
36-åringen döms även för att ha dödshotat sin ex-fru. Han har sedan tidigare kontaktförbud, ett förbud som dock överträtts flera gånger.
Det samlade straffet blir tio månaders fängelse för misshandel, olaga frihetsberövande, olaga hot, hemfridsbrott och ringa narkotikabrott.
Gå till toppen