Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Håkan Engström: Azerbajdzjans Aisel pekar ut riktningen

Håkan Engström är i Lissabon och följer repetitionerna inför ESC.

Aisel tävlar för Azerbajdzjan.Bild: Thomas Hanses
Azerbajdzjans artist Aysel Mammadova bestiger en monumental scenografi medan hon sjunger en internationellt gångbar poplåt som skulle kunna segla ut på de sju världshaven vilken dag som helst.
Någon har tänkt. Eller så bara blev det som det blev, som av en lycklig slump. Azerernas svenskskrivna låt är först ut när Eurovision Song Contests första semifinal äger rum på tisdag.
Bland Lissabons landmärken och turistattraktioner finns Upptäckarnas monument (Padrão dos Descobrimentos) från 1960, beläget precis vid Atlantkusten. Här har konstnären samlat alla som någonsin varit något i portugisisk historia: Vasco da Gama, Frans Xavier, Bartolomeu Dias, Ferdinand den helige prinsen. Saknas gör bara Salvador Sobral, mannen som sjöng Portugal till seger i ESC förra året – om ni minns.
Upptäckarnas monument i Lissabon. FOTO: Dreamstime.com
Längst fram står Henrik Sjöfararen, i en pose som påminner om Aysel Mammadova i årets azeriska tävlingsbidrag. Det är fullt rimligt. Aisel, som är hennes artistnamn, är också ute efter monumentala framgångar. Hon ser ut som om hon bestiger en pyramid, eller om det är en surfingbräda i ett stiliserat blått hav.
Låten har skrivits av Sandra Bjurman och Dimitris Kontopoulos, tvättäkta proffs som vet hur man rör sig i dessa farvatten. Låten är precis så där internationellt gångbar och etniskt neutral som poplåtar tenderar att bli när just svenska melodifestivals- och eurovision-ess skriver och producerar dem.
Sandra Bjurman ligger bakom bland annat "Running scared", låten som 2011 lät så västeuropeisk att Azerbajdzjan tog sig till seger. Ska bedriften göras om? Aisel pekar om inte annat ut riktningen.
Gå till toppen