Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bergmans Skåne uppmärksammas till hundraårsjubileet

Flera av Ingmar Bergmans filmer spelades in i Skåne. Det uppmärksammar Region Skåne med satsningen ”Ingmar Bergmans Skåne”, lagom till 100-årsjubileet av regissörens födelse.

Scenen med Döden och riddaren från ”Det sjunde inseglet” spelades in i Hovs Hallar.
Ingmar Bergman har en stark koppling till Skåne, menar Region Skånes kulturnämnd. Därför satsas nu 450 000 kronor genom Film i Skåne på projektet ”Ingmar Bergmans Skåne”.
Detta för att både skåningar och gäster ska ”kunna ta del av film- och kulturarvet efter Ingmar Bergman på olika platser i Skåne”, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.
– Vi vill ta tillvara hans kopplingar till Skåne och arrangera evenemang som visar upp vår region på ett nytt sätt med hans verk i fokus, säger Maria Ward (S) ordförande Region Skånes kulturnämnd, i pressmeddelandet.
Ingmar Bergman, Bibi Andersson och Victor Sjöström under inspelningen av ”Smultronstället” 1957.Bild: TT
I år skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100, vilket firas både i Sverige och internationellt. Han föddes den 14 juli 1918, och dog den 30 juli 2007.
Läs också Malmö stadsteater sätter upp "Persona" för att fira Bergmans 100-årsjubileum
Åtta av Bergmans filmer spelades delvis in i Skåne. Den mest kända är troligtvis ”Det sjunde inseglet” från 1957. Den välkända scenen med riddaren Antonius Block som spelar schack med döden spelades in i Hovs Hallar.
Förutom aktiviteter under året anställer Regionen en projektledare för att samla ihop material för att uppmärksamma Bergmans verksamhet i Skåne.
Gå till toppen