Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Domstolen: ”Du borde verkligen dö” är inte ett hot

16-åringen tyckte att matchens domare dömde orättvist. Efter turneringen skickade han därför ett meddelande i Messenger: ”du borde verkligen dö” och ”#blacklifedo'ntmatter”.
Nu frias 16-åringen av Lunds tingsrätt. Meddelandet är olämpligt, men inte ett brottsligt hot.

Direkt när domaren kom hem till Lund efter cupen i vintras såg han att han hade fått ett meddelande från en spelare vars lag han flera gånger dömt bestraffning till för osportsligt uppträdande.
”#blacklifedo'ntmatter” såg han att det stod i meddelandet, och blev arg. Men han öppnade inte meddelandet, och det var inte förrän ett par veckor senare han läste hela texten. Den inleddes "Du är den sämsta domaren jag sett du borde verkligen dö asså" och fortsatte med ”Sånna apor som dig borde fan inte kunna dömma”. Han anmälde då meddelandet till både disciplinnämnden och polisen.
Polisutredningen ledde till ett åtal och en rättegång, där Lunds tingsrätt nu alltså friar 16-åringen.
För att ett hot ska vara brottsligt krävs att avsikten är att framkalla allvarlig fruktan för säkerhet, skriver rätten. Att uttala att en person ”borde dö” är snarare en önskan om att en person ska dö och ett uttryck för ilska, än ett hot. Dessutom blev domaren inte särskilt rädd, utan först arg och sedan lite orolig.
Även resten av meddelandet är kränkande och olämpligt, konstaterar tingsrätten, men knappast ett hot ”ägnat att framkalla allvarlig fruktan”.
Gå till toppen