Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Helskånsk ölfestival intar Folkets park i sommar

Ölprovningar, provsmakningsmenyer och mackor från Scandwich – det är vad som väntar när Folkets dryckesfestival intar Folkets park i juni.
– Vi vill att folk ska få uppleva bredden av, och den höga kvaliteten på, dryck som tillverkas i Skåne, säger initiativtagaren Jakob Thomsgård.

Bild: Hussein El-Alawi Bobby Håkansson
Hur ska skånska bryggerier förenas och nå ut till en ny publik? Den frågan ställde sig några av dem själva förra sommaren – och frågan blev startskottet för föreningen Skånes Dryckesproducenter.
I februari intog föreningen Mitt Möllan på Claesgatan för sin första egna festival: Mitt Öl. Festivalen blev en succé – och gav arrangörerna mersmak.
Läs mer: Ölmässan på Mitt Möllan pekar ut trenderna för 2018
Den 2 juni intar Skånes Dryckesproducenter Folkets park för en ny festival, den här gången i något större skala. Totalt kommer uppemot 20 dryckesproducenter att finnas på plats.
– Man kan vänta sig fantastisk öl, väldigt god stämning och en stor bredd på dryck. Jag hoppas att vi kommer att kunna ha både vinproducenter, ölproducenter och kombuchaproducenter på plats, säger Jakob Thomsgård, ordförande i Skånes Dryckesproducenter.
Läs mer: Så du tror du kan dricka öl?
Festivalen intar både Brändan och Parktorget utanför.Bild: Peter Frennesson
Festivalen äger rum på Parktorget och i intilliggande Brändan mellan klockan 12-22. På programmet finns bland annat ett panelsamtal om skånsk dryck med Michelinkrögaren Titti Qvarnström och Sydsvenskans ölexpert Håkan Engström.
Läs mer: Ridhuset i Folkets park har blivit teaterlada och Brändan får diskokvällar
Dessutom blir det flera ölprovningar under dagen: bland annat en särskilt riktad till tjejer, kvinnor och ickebinära. Provningen leds av Irina Carlén från Svenska Hembryggarföreningen och Crime City Brewers, som tidigare bland annat har anordnat separatistisk ölworkshop på Malmö Brewing Co.
– På det stora hela försöker vi att locka en publik som annars kanske går miste av utbudet som finns. Vi försöker göra festivalen så lättillgänglig som möjligt, mitt i centrala Malmö, utan inträdesavgift, säger Jakob Thomsgård.
Scandwich står för maten och serverar mackor och pommes till besökarna. Festivalen är gratis och serveringsområdet är öppet för alla, men 18-års gräns gäller vid köp av alkoholhaltig dryck.
Ickebinär transperson: En person som identifierar sig mellan eller bortom den binära könsuppdelningen, kvinna och man. Personen kan till exempel identifiera sig som varken kvinna eller man, både kvinna och man eller inte känna någon könstillhörighet alls.
Läs mer: Malmös bästa: ölbarer

Här är producenterna som är klara för Folkets dryckesfestival:

• Brekeriet
• Malmö Brewing Co
• Brygghuset Finn
• Remmarlöv Gårdsbryggeri
• Limhamns Bryggeri
• Lilla Ölfabriken PP AB
• Hyllie Bryggeri
• Sibbarps Husbryggeri
Fler producenter tillkommer.
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen