Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ikea lägger storvarsel i Skåne

Ikea varslar ett hundratal anställda i Skåne om uppsägning. Ett 90-tal anställda inom globala funktioner i Malmö förlorar jobben. Ytterligare ett 20-tal tjänster dras in i Helsingborg. Sparpaketet är en konsekvens av Ikeas nya strategi med ökad inriktning på e-handel och mindre butiker i cityläge.

Bild: Jens Meyer
Ikeas varsel berör totalt 150 tjänster på global nivå, men det är Sverige och Skåne som får ta den hårdaste smällen där 110 av de berörda personerna som förlorar jobbet finns.
– I dag lägger vi ett varsel på 150 globala funktioner efter ett långt arbete som påbörjades förra sommaren och är en del i en förändringsprocess som Ikea befinner sig i, där vi tittar på hur vi kan organisera oss mer effektivt och göra det enklare och smartare för att möta kundernas behov, säger Tolga Öncü, ansvarig för Ikeakoncernens detaljhandelsverksamhet med varuhus och logistik.
Uppsägningarna kommer främst beröra globala tjänster inom HR, hållbarhet, marknadsföring och kommunikation, uppger Tolga Öncü.
De 90 tjänster som dras in i Malmö finns vid det globala supportcentret Hubhult, där totalt 1.300 personer arbetar idag.
– Affärsmodellen genom vår 75-åriga historia har varit att jobba genom en kanal, våra varuhus. Idag går vi mot en värld där vi vill erbjuda kunderna att möta Ikea i fler kanaler. Det kräver att vi ser över hur vi organiserar oss så att vi kan anpassa oss inför framtiden, bli effektivare och dra större fördel av att vara ett storföretag med skalbarhet, säger Tolga Öncü.
Det är framför allt den snabba omställningen till e-handel som Ikea nu försöker möta med sin nya strategi.
– Vi har gjort en djupanalys och tittat över vad vi har idag och vad vi behöver i framtiden. När vi tittar på vilka kompetenser och vilken kapacitet vi har kring digitala lösningar, servicetjänster och nya butiksformat ser vi att vi behöver bli ännu mer tillgängliga och möta kunderna där de vill med fokus på stadskärnor och online, säger Tolga Öncü.
I en tidigare version av texten stod att även Älmhult berördes av varslet. Denna information kom från Ikeas representanter, men bolaget har senare meddelat att uppgiften var felaktig och att samtliga 110 tjänster som varslet gäller i Sverige berör Malmö och Helsingborg.
Gå till toppen