Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

MP: Moderaterna måste stänga dörren mot SD

En miljardsatsning på Skånes vårdcentraler, supercykelvägar mellan skånska orter och kapade köer till barn- och ungdomspsykiatrin. Det ingår i Miljöpartiets valprogram för Region Skåne - där partiet gärna ser en ”mittenregering” för att blockera SD-inflytande.

– Vi är positiva till att bryta blockpolitiken, det vore intressant med en mittenlösning. Men valresultatet avgör, och sedan förhandlingarna, säger regionrådet Mätta Ivarsson, förstanamn på MP:s lista i regionvalet.
– Det är problematiskt att SD ser ut att växa ännu större. Det vore en fördel om Skåne fick majoritetsstyre igen.
Viss nervositet inför opinionssiffrorna. Från vänster: Thomas Hansson, Mätta Ivarsson, Fredrik Hanell och Angela Everbäck.Bild: Peter Frennesson
Miljöpartiet styr Region Skåne tillsammans med Socialdemokraterna. De två föregående mandatperioderna ingick MP i den så kallade ”femklövern” med allianspartierna.
Inför höstens val vill partiet inte välja sida. Det går att ana viss nervositet inför de dystra opinionssiffrorna.
Mellan MP och framförallt Moderaterna har debattonen varit mycket hård om synen på motorvägsutbyggnader. Alliansen har drivit på hårt för sex filer på E6. Men det är inget oöverstigligt hinder, enligt Mätta Ivarsson.
– Frågan är väldigt viktig ur klimatsynpunkt. Samtidigt, utbyggnad av E6 beslutas inte i Skåne, och jag kan inte se att det skulle blockera ett samarbete här. För oss är det viktigare att Moderaterna stänger dörren mot Sverigedemokraterna, säger hon.
Mätta Ivarsson hänvisar till hur MP och alliansen hanterade frågan om en utbyggnad av E22 under femklövertiden - genom att enas om att vara oeniga.
Stridsfrågan om utbyggnad av E6 går att överbrygga. ”För oss är det viktigare att Moderaterna tydligt stänger dörren mot Sverigedemokraterna”, säger regionrådet Mätta Ivarsson (MP).Bild: Peter Frennesson
Ett konkret vallöfte från MP är att satsa 250 miljoner om året på primärvården under kommande mandatperiod. En ”historiskt stor satsning” enligt Thomas Hansson, andranamn på regionlistan.
I valprogrammet finns en rad satsningar kring psykisk ohälsa. Alla vårdcentraler ska kunna erbjuda kontakt med en psykolog. MP vill bygga ut ungdomsmottagningar och garantera återbesök på bup inom 20 dagar.
– Idag finns psykolog bara på var tredje vårdcentral, 50 stycken. Det är för lite, säger Fredrik Hanell, ordförande för MP i Skåne men nykomling i regionpolitiken.
Andra punkter handlar om cykelvägar mellan större skånska orter, efter dansk modell. Först på listan står en cykelväg Malmö-Lund, utmed den nya fyrspåriga järnvägen.
Tänker MP ha höjning av regionskatten som valfråga, för att få råd med dessa satsningar?
– Vi har ju drivit en skattehöjning under hela mandatperioden. Vi utesluter inte att det kan behövas även i nästa budget, Skåne har lägst landstingsskatt i Sverige, säger Mätta Ivarsson.
Om sjukvård ska bedrivas i privat eller offentlig regi är en av få tydliga höger-vänster-frågor i regionpolitiken. Den är inte ideologiskt viktig för Miljöpartiet, som dock gärna ser personaldrivna vårdcentraler.
Vilken fråga tycker ni att MP drivit bäst under denna mandatperiod?
– Primärvården har fått rejäla resursökning denna mandatperiod, och där har MP varit drivande. Men där hade vi såklart velat komma ännu längre, säger Fredrik Hanell.
Fakta

Miljöpartiet i regionpolitiken

Miljöpartiet har stort inflytande i svensk vård- och regionpolitik. Partiet är med och styr i 19 av 21 landsting, i samarbeten både till höger och vänster. Bara i Jönköpings och Stockholms landsting står MP utanför makten.

I Skåne fick partiet 6,7 procent av rösterna i regionvalet 2014, och 11 av de 149 mandaten i regionfullmäktige. MP har idag tre heltidsavlönade regionråd.

Gå till toppen