Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

Nu sätts Uppåkras gudatempel på plats

I kulthuset bad man till gudarna i den gamla järnåldersstaden. Nu har en över fyra meter hög kopia av templet landat vid Uppåkra arkeologiska center.
På torsdagsmorgonen sattes kopian av kulthuset på plats utanför besökscentret i Uppåkra. Tanken är att byggnaden ska vara ett sätt att levandegöra historien i den gamla järnåldersstaden.Bild: Astrid Adelgren
Den ljusa träbyggnaden, som dinglar från en lyftkran, släpps sakta ner i trädgården vid Uppåkra arkeologiska center.
Kulthuset var ett slags tempel dit "viktiga" personer kom för att be till gudarna, och i verkligheten kan byggnaden ha varit så hög som 13 meter.
Läs mer: Uppåkra får ett fyra meter högt kulthus
Man tror att den byggdes på 200-talet, och att den sedan användes under hundratals år.
Mats Mårtensson från Peab byggservice har tidigare byggt upp gamla timmerhus på Skansen. En erfarenhet som kom väl till pass när han skulle rita och konstruera kopian av kulthuset i Uppåkra.Bild: Astrid Adelgren
Kopian som nu sätts på plats är inte fullt så hög, men ett långt släp har ändå krävts för att få dit de olika delarna.
– Det känns skoj, säger Mats Mårtensson från Peab byggservice, om att kopian nu sätts på plats.
Det är han som har ritat och konstruerat den. Tidigare har han bland annat byggt upp gamla timmerhus på Skansen, och att bygga en replika av det gamla kulthuset var en uppgift han tog sig an med vördnad.
Taket på kulthuset kommer att synas från E22 och kommer att lysas upp när det är mörkt.Bild: Astrid Adelgren
– När man brinner för något så blir det ju att man lägger ner mycket tid.
Rätt timmer skulle det vara – det hittade han till sist i en skog i Hörby.
– Huset är konstruerat på gammalt vis och har inte några spikar, berättar han.
Thomas Nilsson och Anders Larsson försöker se till att kulthuset landar så varsamt som möjligt.Bild: Astrid Adelgren
Även trädgården utanför besökcentret, där kulthuset nu ska stå, har gjorts i ordning. I samband med det gjordes flera arkeologiska fynd, bland hittade man ett ovanligt spänne.
– Det som är så roligt är att det hittades precis där kopian av kulthuset ska stå, säger Sofia Winge, som är arkeolog och vetenskapspedagog på Uppåkra.
Den 19-20 maj är det invigning av den nya säsongen, som förutom kulthuset även kommer att präglas av en ny utställning, som handlar om utgrävningarna där det gamla templet låg.
Gå till toppen