Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Löfven lovar stoppa socialbidrag till papperslösa – bäddat för uppgörelse mellan S och M

Kommuner förbjuds ge socialbidrag till asylsökande som fått avslag. Lagen om eget boende avskaffas. Gränskontrollerna blir kvar.
Stefan Löfven lovar hård migrationspolitik inför valet.
Och Ulf Kristersson vill att S och M gör upp om en stram linje.

Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon (S) presenterar Socialdemokraternas inriktning för migrationspolitiken under kommande mandatperiod.Bild: Marko Säävälä/TT
På fredagen kallade statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon till pressträff för att presentera Socialdemokraternas vallöfte inom migrationspolitiken.
När S-ledningen inte längre behöver ta hänsyn till koalitionspartnern Miljöpartiet lovar man utan förbehåll att den restriktiva linjen som infördes efter flyktinghösten 2015 ligger fast – och skärps ytterligare.
– Det här är en återgång till traditionell socialdemokratisk flyktingpolitik, sade Stefan Löfven.
Den "tillfälliga asyllagen" – med strama regler för familjeåterförening och tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta – skulle gälla till 2019. Nu blir den kvar "tills gemensamma EU-regler är på plats" – vilket betyder på obestämd framtid.
– Vi kan inte ha regler som avviker från resten av EU, sade Heléne Fritzon.
Gränskontrollerna blir kvar så länge de behövs. Vid behov kan förstärkas med ID-kontroller, till exempel vid Kastrup.
Socialdemokraterna vill upprätta centrala mottagningar på ett antal platser i landet för att få bättre kontroll på asylsökande. Med all sannolikhet avser man placera ett sådant i Malmöregionen.
Många kommuner – ofta med rödgrönt styre – ger försörjningsstöd till asylsökande som fått avslag. Det vill Socialdemokraterna förbjuda. Skälet är att man inte vill skicka signaler att de som fått nej ändå kan stanna i Sverige.
På pressträffen uppstod förvirring när Stefan Löfven avgav ett svar som lät som att Socialdemokraterna även avsåg att förbjuda kommunerna att erbjuda skola åt barn till papperslösa – vilket rapporterades i medierna.
Men efter några timmar skickade Heléne Fritzon ut en skriftlig korrigering: "Däremot finns inget förslag vad gäller att neka papperslösa barn skolgång och vi har inga planer på det."
Kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)Bild: Johan Nilsson/TT
Malmö är en av de kommuner som ger försörjningsstöd åt papperslösa. Dels barnfamiljer, dels i form av nödhjälp.
Trots det välkomnar kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) sin partilednings vallöfte.
– Jag välkomnar en tydlig strategi för långsiktig ordning och reda i migrationspolitiken. Och jag tycker det är bra att vi får en tydlighet i lagstiftningen om försörjningsstöd till papperslösa. Det är ett positivt besked, säger hon.
Socialdemokraterna lovar också att avskaffa lagen om eget boende (ebo). Detta har Katrin Stjernfeldt Jammeh lobbat för länge, eftersom hon anser att lagen skapat "trångboddhet och misär" inte minst i Malmö.
Reaktionerna på Stefan Löfvens och Heléne Fritzons vallöften blev minst sagt blandade, även i det egna partiet.
S-föreningen Tro och Solidaritet var starkt kritiska.
Riksdagsledamoten Sara Karlsson tog det drastiska beslutet att lämna partiet: "Vi tar stora kliv mot det jag ser som en avgrund", skrev hon på Facebook.
Koalitionspartnern Miljöpartiet och stödpartiet Vänsterpartiet var starkt negativa.
SD:s migrationspolitiska talesperson Paula Bieler hävdade att S-förslagen närmar sig Sverigedemokraternas politik, men att det handlar om S-taktik.
– Nu är det valår och Socialdemokraterna vet hur de ska röstmaximera.
Men Moderatledaren Ulf Kristersson tog Löfven på orden och slog fast att det nu finns förutsättningar för en uppgörelse om migrationspolitiken mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.
– Jag tror att vi äntligen kan vara i ett läge där vi sansat kan diskutera en långsiktig, hållbar och stram migrationspolitik, sade han till TT.
Kristersson vill att de båda stora partierna gör upp redan nu – det finns ingen anledning att vänta till efter valet.
Artikeln har uppdaterats.
Gå till toppen