Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya matrundor i Malmö – fokus på Skåne, burgare och öl

Älskar du öl och hamburgare, eller klappar ditt hjärta extra för Malmös mångkulturella krogvärld? Gillar du dessutom gåtor och kluriga ledtrådar? Då kan någon av Malmös två nya matrundor vara något för dig.

Bild: Åsa Sjöström Sven-Erik Svensson Bonny Håkansson
Först ut är Malmö beerger game den 9 maj, en kombination mellan matrunda och spel där hamburgare och öl står i fokus. Spelet i sig är gratis att spela och guidar deltagarna mellan olika restauranger.
– Vi ville göra ett spel som vem som helst kan spela, speciellt om man har ett intresse för hamburgare och öl, säger Janni Ahlgren, en av initiativtagarna till spelet.
Genom att registrera sig på Malmö beerger games hemsida får de deltagande lagen sin första ledtråd.
– Det kan vara en rebus, en bild, eller en gåta och utifrån den ledtråden ska man lista ut vilken restaurang man ska till. Om man klarar det direkt får man fem poäng, om man behöver en extra ledtråd får man tre poäng – och om man inte klarar det då heller får man en vägbeskrivning, men noll poäng, säger Janni Ahlgren.
Läs också Malmös bästa: burgare
På restaurangen väntar därefter en kod som deltagarna fyller i på sin telefon för att få nästa ledtråd, rabatt på den berörda restaurangen – och bonusfrågor som handlar om restaurangen, öl eller hamburgare.
– Folk kommer att kunna starta rundan när de vill. Vi rekommenderar klockan 16 när ställena öppnar så att man hinner ta sig igenom rundan i lugn och ro. Sedan kommer inte alla deltagare att gå samma väg, men alla kommer att sluta på samma ställe. Där presenterar vi vinnarna som vinner biljetter till Burgarnatten.
Läs också Malmö får en egen burgarnatt – provsmaka åtta burgare på en kväll
Blir Malmö beerger game ett återkommande evenemang?
– Vi har framför allt satsat på den här kvällen. Hemsidan kommer att ligga uppe i ett år, så man kan fortsätta spela det, men då har vi inga priser och och erbjudandena gäller bara den 9 maj.
Malmö beerger game startades av en grupp studenter som läser medieproduktion och processdesign på Malmö universitet. När klassen fick i uppgift att skapa geolokaliserade spel så ledde det till att två grupper riktade in sig på matrundor.
Dagen efter premiären av Malmö beerger game är det dags för Maudrundan, där Malmös mångkulturella krogvärld står i fokus.
Här får deltagarna ta sig runt till olika restauranger för att på så sätt bygga en unik måltid med en rätt på varje ställe. I biljettpriset ingår aptitretare, förrätt, huvudrätt, munsbit och dessert på fem olika ställen.
– Rundan börjar i Folkets park där deltagarna får streetfood som aptitretare. Där får de också sin första ledtråd med en gåta de ska lösa. Gåtan leder antingen till en person knuten till nästa matställe, namnet på stället eller adressen, säger projektledaren Tanja Svärd.
Läs också Malmös bästa: ölbarer
Hur väl behöver man känna till Malmö för att klara ledtrådarna?
– Man behöver inte känna till Malmö direkt, utan frågorna är ganska generella. Vi har försökt hålla oss borta från ren Googlekunskap – det är mer gåtor. Vårt nummer finns på ledtrådslapparna, så kör man fast helst så kan man alltid ringa och fråga. Men gåtorna är ganska kluriga – det ska kännas som att man har uppnått något när man klarar dem.
Läs också Malmös foodtruckfestival satsar på fler dagar och fler truckar
Blir Maudrundan ett återkommande evenemang?
– Vi har inte sagt något om det än, men inget är hugget i sten. Vi utgår från intresse på den här rundan – men alla restauranger var jättepigga på att göra det till något återkommande, säger Tanja Svärd.
Gå till toppen