Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Man gripen i Lund för förberedelse till terrorbrott

En 31-årig man anhölls under fredagen misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Mannen nekar till brott.

Mannen greps i Lund och anhölls vid 04-tiden under fredagsmorgonen och har tilldelats en försvarare. Malmöpolisen leder utredningen.
Brottet ska ha begåtts i Malmö. Däremot är det inte säkert att själva terrorbrottet var planerat att ske här. Om detta vill varken polis eller åklagare uttala sig. Enligt Aftonbladet greps mannen, som uppges vara svensk medborgare, i Lund på ett tåg på väg till Stockholm. När mannen greps ska han haft på sig ritningar över Åhléns varuhus i Uppsala samt utdrag ur Koranen.
Enligt uppgifter till HD och Sydsvenskan var 31-åringen även beväpnad med knivar – en uppgift polisen inte vill kommentera.
31-åringen är misstänkt på sannolika skäl, den högre misstankegraden.
Kammaråklagare Lars Morand är förundersökningsledare.
– Jag går inte in på hur brottsmisstankarna ser ut mer än att det rör sig om förberedelse till terrorbrott, säger han och hänvisar till att utredningen befinner sig i ett mycket tidigt skede.
Lars Morand vill heller inte kommentera om 31-åringen förekommer i belastningsregistret sedan tidigare.
Under fredagen hölls förhör med den misstänkte mannen och polisen meddelar att man kommer att analysera och jobba vidare med de uppgifter som kommit fram. Mannen nekar till brott.
Lars Morand har fram till måndag förmiddag på sig att begära 31-åringen häktad – annars försätts han på fri fot.
På torsdagen häktades tre män misstänkta för förberedelse till terrorbrott av Solna tingsrätt. Ärendet med 31-åringen är inte en del av den utredningen i nuläget.
Gå till toppen