Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Haglöf i ledning efter första STCC-helgen

Det var Daniel Haglöfs helg när STCC-säsongen startade på Ring Knutstorp. Efter poäng i kvalet, seger i första racet och en femteplats i andra leder han mästerskapet. – Det är skitkul, en otroligt bra helg. Jag vet att jag är snabb, säger han efter framgången.

Daniel Haglöf vinner lördagens första STCC-race på Ring Knutstorp. Han leder mästerskapet efter första dagen.Bild: Andreas Hillergren
I strålande sol startade årets STCC på Ring Knutstorp i Skåne. 21 bilar kom till start, det största startfältet på många år. Daniel Haglöf och hans PWR-team ville positionera sig från start.
Teamchefen själv tog kommandot och körde hem första loppet efter att ha tagit ledningen från ruta två redan i första kurvan. I andra loppet gällde omvänd startordning och Haglöf startade långt bak i fältet. Men han kunde plocka position för position och slutade femma.
– Jag gjorde två solida race. Tog inga risker i race två. Helt enligt plan, säger Haglöf.
Sammanlagt innebär det ledning i mästerskapet med 39 poäng före teamkompisen och den regerande mästaren Robert Dahlgren på 38.
Men största överraskningen var ändå junioren Philip Morin. Han var snabbast i kvalet och startade första loppet i pole position.
– Jag är supernöjd med kvalet. Det känns jättebra att i min första tävling kunna vara med och slåss i toppen. Det är något jag kan bygga vidare på, säger han.
En mindre bra start i första loppet gjorde att han tappade två placeringar men kunde ändå köra in som trea. I andra loppet ville det sig inte riktigt och tre varv från mål blev han stående ute på banan med punktering.
En lycklig vinnare i det andra loppet blev istället Lestrup racings Andreas Wernersson. Han startade i pole position och kunde köra i ledning från start till mål.
– Jag hade en oerhört bra bil. Jag fick den här viktiga luckan och kunde ta bilen i mål utan något misstag, kommenterar han efter segern.
Inför säsongen har mycket av förhandstipsen handlat om regerande mästare Robert Dahlgren och rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson. Dahlgren visade sig vara starkare i dag men Kristoffersson skuggar inte långt bakom efter en fjärde och en tredjeplats.
Otursgubbe var annars Albin Wärnelöv. Han kraschade bilen på testdagarna veckan före racet. Men efter mycket jobb från teamet stod han ändå på startlinjen bara för att köra ihop med Mikaela Åhlin–Kottulinsky i första racet. Och så var den dagen över.
– Just nu är jag en riktig otursgubbe, suckar han uppgivet.
På Knutstorp blev Mattias Anderssons historisk. Hans start i det andra loppet innebär att han nu är den förare som kört flest lopp i STCC sedan starten 1996. Mattias har kört 232 lopp, ett lopp mer än Jan "Flash" Nilsson.
– Det är alltid kul att slå rekord, men jag hade hellre varit den som vunnit flest race, säger rekordföraren.
Prins Carl-Philip fick en hygglig start på säsongen. i Swedish GTB kom han på första plats i första racet tillsammans med förre STCC-mästaren Richard Göransson. Men i det andra racet ville det sig inte. Prinsen var i ledning när Richard Göransson tog över. Men bilen tappade drivning och blev stående ute på banan.
– Bortsett från det är jag nöjd med körningen. Det kändes riktigt bra. Vi är med i mästerskapet och kommer igen, säger prinsen för dagen i sin nya Lotus.
Nästa tävling körs på Anderstorp 16 och 17 juni.
Fakta

Ställningen efter första STCC-helgen

1. Daniel Haglöf – 39

2. Robert Dahlgren – 38

3. Andreas Wernersson – 33

4. Johan Kristofersson – 30

5. Fredrik Ekblom – 22

6. Philip Morin – 20

7. Hugo Nerman – 10

8. Micke Olsson –8

9. Tobias Brink – 7

10. Andreas Ahlberg – 4

Oliver Söderström – 4

12. Mattias Andersson – 2

Källa: STCC

Fakta

STCC säsongen 2018

4–5 maj: Knutstorp

16–17 juni: Anderstorp

7–8 juli: Falkenberg

18–19 augusti: Karlskoga

8–9 september: Rudskog, Norge

21–22 september: Mantorp Park

Källa: STCC

Gå till toppen