Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olycksrisken stoppar inte tusen bostäder på Brunnshög

Riskerna vid en eventuell olycka på forskningsanläggningen ESS är ytterst små och stoppar inte de planerade bostadsområdena på Brunnshög. Det är slutsatsen efter ett möte med alla berörda myndigheter.

Nu kan planeringen för bostäder på Brunnshögsområdet gå vidare.Bild: Bengt Arvidson
Forskningsanläggningen ESS får samma riskkategori som kärnbränslefabriken i Västerås, kategori 2. Det beslutade Strålsäkerhetsmyndigheten i förra veckan.
Det betyder att en eventuell olycka på anläggningen kan leda till mätbar strålning också utanför anläggningsområdet. Även om en olycka skulle inträffa, vilket är osannolikt, är nivåerna dock så låga att man utan problem kan bygga bostäder i närområdet.
Det är den sammantagna bedömningen efter ett möte som Lunds kommun i veckan ordnade med länsstyrelsen, Räddningstjänsten Syd och Strålsäkerhetsmyndigheten, berättar Lunds stadsbyggnadsdirektör Marcus Horning.
– Det var ett långt möte, eftersom det här är ganska komplicerade frågor, och något som liknar ESS har inte byggts tidigare. Därför var vi måna om att ha tillräckligt med tid för att titta på alla parametrar och enas kring ett antal ställningstaganden.
De viktigaste av dessa gemensamma ställningstaganden är att det inte finns något som hindrar att de planerade tusen bostäderna kan byggas i området. Länsstyrelsen har tidigare stoppat planerna i väntan på Strålsäkerhetsmyndighetens riskbedömning som alltså kom i förra veckan.
– Slutsatsen vi kan dra nu är att de planer som vi har på Brunnshög inte påverkas, och det är mycket positivt. Den nya kunskapen som vi har genom Strålsäkerhetsmyndighetens riskbedömning öppnar även upp för detaljplanen för Science Village som nu ligger på regeringens bord.
Detaljplanerna för bostäder på Brunnshög hoppas kommunen snabbt gå vidare med, även om det först behövs ett formellt beslut från länsstyrelsen att släppa dem.
Planen för Science Village kan ta längre tid för ett godkännande, eftersom det behövs ett regeringsbeslut.
Kommunen måste också tillsammans med räddningstjänsten rita en beredskapszon kring ESS samt ta fram en beredskapsplan för alla eventualiteter. Zonens gräns kommer att ligga ungefär 700 meter från ESS, säger Marcus Horning.
– Man brukar utgå från naturliga gränser för att zonen ska bli praktiskt hanterbar. Inom den här zonen ska man vid en olyckshändelse på ESS hålla sig inomhus.
Gå till toppen