Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ragnar Persson bygger en helt ny värld

Ragnar Persson - ”Search for the new land

KONST. Krognoshuset, Lund, t o m 27 maj.

VitvattnetBild: @imageAuthorName
Ragnar, Ragnar, Ragnar, upprepat i blyerts som gammaldags telefonklotter. Hästhuvuden och ormar. Döden och statyer. I sina teckningar hämtar Ragnar Persson motiv från hårdrockens och sagornas värld. Det är barndomens skog och tonårens ensliga småstad ihopsatt med uppfordrande ansikten och mytiska djur.
Här hänger rosa tygtryck, som med smileys och tribalmönster framstår nästan som vapenmärken för vår tid. Det är en rolig användning av Krognoshusets medeltida arkitektur som jag inte sett i tidigare presentationer här. Annars är Perssons värld fylld med bekant symbolik. Han har alltsedan tiden på Konstfack för drygt tio år sedan arbetat med den här typen av teckningar: skandinavisk naturromantik möter fanzinestetik på kollegieblockspapper.
Bild: @imageAuthorName
Musikspåren av Jon Ekström på de båda våningarna hakar i utställningens generella stil, och förstärker känslan av att helheten betyder mer än de enskilda verken. Ragnar Perssons projekt handlar onekligen om världsbyggande och ett utryck av en personlig stil, att inbäddas i en totalestetik. Det är både en styrka och en svaghet. Att konstnären håller sig till tydliga ramar och bara verkar däri är intressant som en reaktion mot ett samhälle som premierar ständig förnyelse. Men en sådan praktik riskerar också att framstå som verklighetsfrånvänd. Hur förföriskt det än är med världar att fly in i, kan de också bli instängd återvändsgränder som inte genererar nya tankar och idéer.
Det mest spännande i den här utställningen är de två största verken med myllrande blyertsteckningar tryckt på linne. De påminner om äldre landskapstapeter, fast med alienation som tema istället för engelsk rävjakt. Där, i de sammansatta scenerna, i känslan av en specifik by med omsorgsfullt ritade hus och palmer som vajar i brisen, finns en spricka in till en ny värld och en narrativ potential som jag hoppas Persson går vidare med.
"Mörka slutet på gatan" av Ragnar PerssonBild: @imageAuthorName
Gå till toppen