Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Lotass lämnar Akademien – trots sista vädjan

Författaren och ledamoten Lotta Lotass står fast vid sitt tidigare beslut. Nu lämnar hon Svenska Akademien helt och hållet.

Lotta Lotass står fast vid att hon vill lämna Svenska Akademien. Arkivbild.Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
"Det uttalades en önskan från Akademien att jag skulle ta mitt beslut under övervägande ännu en gång, vilket jag har gjort, men nu meddelat att jag står fast vid min begäran om utträde", skriver hon till Dagens Nyheter.
Svenska Akademiens tillförordnade sekreterare Anders Olsson bekräftar utträdet.
– Ärendet var öppet tills i morse då jag fick det definitiva och sorgliga beskedet från Lotta. Vi måste självfallet respektera hennes beslut, säger han till DN.
Lotass meddelade att hon lämnat in sin ansökan om utträde den 19 april. Hon valdes 2009 in till stol nummer 1, men avslöjade i höstas att hon inte deltagit i arbetet under de senaste två åren.
Det betyder att tre ledamöter nu har begärt formellt utträde. I fredags ville Anders Olsson bara medge att man fått in skriftliga ansökningar från Klas Östergren och Sara Stridsberg.
– Jag har förhoppningar om att flera av dem som har hoppat av ska komma tillbaka, sade han samtidigt till TT.
Olsson betonade också vikten av att snabbt välja in nya ledamöter och bekräftade att det troligen kommer att ske i år.
Ännu mer bråttom har ledamoten Per Wästberg, som i går uppgav för den italienska tidningen La Repubblica att tre författare kommer att väljas in som nya ledamöter inom en månad, enligt DN.
I onsdags stod det klart att kungen, som är Svenska Akademiens höge beskyddare, ändrat i Akademiens stadgar och infört en ny punkt som gör det möjligt för ledamöter att träda ur på egen begäran.
Även Sara Danius, Peter Englund, Kjell Espmark och Katarina Frostenson har lämnat arbetet under de senaste veckorna. Kerstin Ekman har inte deltagit sedan 1989.
Fakta

Bakgrund: Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Man röstar om, men avstår från, uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren röstar för en uteslutning och lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.

Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

Den 4 maj meddelar sedan Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Läs alla artiklar om: Krisen i Svenska Akademien
Gå till toppen