Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rekordvärme under måndagen – när årets sommar når nya skånska orter

Sommaren kom till Malmö och Lund redan den 16 och 20 april. Därefter tynade den bort. Men nu är den på gång också på andra skånska orter. Den närmaste veckan blir både varm och regnfri.

Efter storm kommer sol. En kitesurfare i solen vid Ribersborg i Malmö.Bild: Johan Nilsson / TT
När dygnsmedeltemperaturen varit 10,0 grader eller högre fem dygn i följd, brukar SMHI offentliggöra att sommaren anlände under det första av dessa fem dygn. Även vid en återgång till lägre temperaturer räknas det fortfarande som sommar.
Därför har det varit meteorologisk sommar i Skåne sedan den 16 april. Då gjorde SMHI den första av fem noteringar om att dygnsmedeltemperaturen i Malmö låg över tiogradersstrecket. Men nu når sommaren fler skånska orter.
– Vi har just nu ett högtryck som styr vädret i Skåne. Det ger sol och ganska höga temperaturer, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.
Under den kommande veckan – när sommaren normalt brukar komma till Skåne – lyser solen ihållande över Sydsverige.
Under måndagen väntas det bli 27 grader i Hässleholm och Kristianstad, 26 i Höör och Hörby, 25 i Ängelholm och Eslöv, 24 i Staffanstorp och Burlöv, 23 i Lomma, Malmö och Lund, 22 i Helsingborg, 21 i Skurup, 20 i Vellinge, 18 i Landskrona och 14 grader i Trelleborg och Ystad.
Även nätterna blir milda. Därför väntas SMHI senare i veckan slå fast att den meteorologiska sommaren anlände till flera skånska orter den 5 eller 6 maj.
– Men närmast kusterna kommer pålandsvinden att ge betydligt lägre temperaturer. Vindriktningen blir avgörande. Eftersom den sydliga vinden lär dominera kan temperaturerna ligga lägre där pålandsvinden ligger på från söder, säger Marcus Sjöstedt.
I slutet av veckan sjunker temperaturerna, men längs den skånska västkusten väntas solen lysa ända fram till på lördag då det torra vädret avbryts av några regnskurar.
Den som tycker att sommaren kommit lite väl tidigt till Skåne kan nöja sig med den kalendariska definitionen av sommar, som säger att den enbart omfattar månaderna juni, juli och augusti.
– Maj är ju faktiskt en vårmånad. Men nog är det lite extra somrigt just nu, säger Marcus Sjöstedt.
Gå till toppen