Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Tusentals män dör i onödan trots att vi kan förebygga prostatacancer

Varje år dör ungefär 2 400 män av prostatacancer och av dem kommer 1 800 för sent för att få en botande behandling. Nu finns tekniken och kunskapen att diagnosticera cancern i ett tidigt skede. Alltfler läkarna och samtliga patientföreningarna är för en sådan insats, men Utredarsveriges experter är emot.
De senaste årens så kallade ”kömiljarder” tycks inte har kortat väntetiderna från diagnos till behandling. För prostatacancer är det 150 dagar, mot 20 dagar för bröstcancer, skriver Staffan Lindberg.Bild: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Socialstyrelsen har just prövat förutsättningarna för att inrätta allmän screening för män mellan 50 och 70 år. Svaret som kom i februari i år är dock nej. Som motiv anförs att diagnostekniken fortfarande är alltför osäker och att det skulle leda till att många patienter behandlas i onödan, det vill säga att de inte har en livshotande cancer på gång.
Detta är helt fel. De senaste par åren har det beprövade PSA-provet (vilket är ett tecken på att det kan vara prostatacancer eller också en infektion) kompletterats av magnetröntgen och riktade biopsier, vilket ger en hög säkerhet i diagnosen. Vet inte Socialstyrelsens experter detta? Eller finns det andra, dolda motiv, för att säga nej?
Är det kanske vårdens organisering det är fel på? De senaste årens så kallade ”kömiljarder” tycks inte har kortat väntetiderna från diagnos till behandling. För prostatacancer är det 150 dagar, mot 20 dagar för bröstcancer. Uppmärksamheten för bröstcancer och dess symbol rosa bandet är fortfarande mycket större än för prostatacancer och det blå bandet, trots mustaschkampanj och mycket annat.
Om viljan finns, finns möjligheterna. Annars är det ”Parkinsons lag” som gäller: man anställer fler och fler inklusive mellanchefer. Personalkostnaderna tränger ut sjukvård och medicin.
Med nuvarande organisation är diagnoserna av prostatacancer ganska osäkra. Det är upp till läkarna på vårdcentralerna att godkänna att det tas ett PSA-prov, det vill säga enkelt blodprov, trots att det är patientens rätt att få det utfört. Det är dessa läkare som sedan bedömer provet och avgör om det ska bli vidare undersökning av specialister med tillräckliga laboratorieresurser.
I Region Skåne håller man nu på att införa en ny organisation för detta. PSA-prov kommer att erbjudas alla män över 50 år. Proverna sänds tillsammans med journaler till ett av tre diagnoscenter i Malmö, Helsingborg och Kristianstad. Där tar specialister diagnosen vidare. Behandling ska sedan ske vid ett enda center med specialister som på så sätt skaffar sig den kompetens som behövs genom förfining av metoderna. Organisation kallas PCC, som står för Prostatacancercentrum.
Det har skyllts på brist på personal, särskilt för operationer. PCC kommer därför att lägga stor vikt utbildning och rekrytering och goda arbetsvillkor och löner.
Göteborg är också på väg att införa denna organisation. Därmed banas väg för en radikal förkortning av väntetiderna.
Landstingen i Sverige är rena ”medeltiden” i sin organisation, lika segregerade som de gamla landskapslagarna. Nu har dock Socialstyrelsen chansen att bidra till deras förnyelse.
Måtte inte Sverige bli ett land där man upptäcker att vi har tusentals försvunna män, som i själva verket är lika med alla de män som dör för att de inte kommer till undersökning och behandling i tid, trots att kunskapen och tekniken finns för att bota dem.
Det är nu 35 år sedan nobelpristagaren Amartya Sen myntade begreppet Indiens ”försvunna kvinnor” vilket berodde på abort på flickfoster. Detta har lett till omfattande kampanjer och social insatser i Indien.
Ska samma sak hända här, att Sverige får ”försvunna män”?

Staffan Lindberg

Staffan Lindberg är professor emeritus i sociologi vid Lunds universitet. Han har arbetat med Indien i hela mitt vuxna liv och just utkommit med en bok om landet.
Gå till toppen