Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Weinsteins skugga ligger tung över Cannes

Filmfestivalen i Cannes kommer aldrig mer att bli sig lik efter Harvey Weinstein och Metoo. Det lovar festivalens chef Thierry Fremaux. Samtidigt menar kritiker att det mesta blir precis som vanligt – en festival för mäktiga män.

Harvey Weinstein vid Cannesfestivalens öppningsceremoni 2012. Arkivbild.Bild: Joel Ryan/AP/TT
När den 71:a filmfestivalen i Cannes slår upp portarna på tisdag lyser Harvey Weinstein med sin frånvaro.
Förra året höll den mäktige filmproducenten som vanligt hov under de stjärnspäckade veckorna vid franska Rivieran. Men i höstas förvandlades han en till paria över en natt när mängder av kvinnor trädde fram och vittnade om sexuella övergrepp.
Fyra av övergreppen som Weinstein anklagas för ska ha ägt rum i just Cannes, inklusive en våldtäkt mot den då 21-åriga skådespelaren Asia Argento i Weinsteins lyxsvit på Hotel du Cap. Samma plats som han använde för att göra många av sina affärer.
Filmfestivalen har fördömt och bannlyst Weinstein och enligt festivalchefen Thierry Fremaux kommer arrangemanget "aldrig att bli detsamma igen".
Festivalen kräver nu "korrekt beteende" av sina besökare och tillsammans med franska myndigheter inrättar man en nödlinje dit vittnen till och drabbade av sexuella övergrepp och trakasserier kan ringa under festivalen.
I år domineras juryn som delar ut Guldpalmen av kvinnor, inklusive den franska skådespelaren Lea Seydoux som tillhör dem som har anklagat Weinstein.
Juryn leds av skådespelaren Cate Blanchett, som varit en ledande röst i kampanjen mot sexuella trakasserier i Hollywood.
Men kritiker menar att förändringarna bara rör ytan och att problemen i Cannes, och i filmbranschen i stort, går betydligt djupare än så.
– Cannes är ett två veckor långt firande av den manliga hjärnan och den kvinnliga skönheten, säger Kate Muir från gruppen Women and Hollywood, som arbetar för ökad jämställdhet i filmbranschen.
– Många bilhandlartyper och producenter paraderar fortfarande runt med köpta fotomodeller eller prostituerade på armarna, vilket gör kvinnliga filmskapare djupt bedrövade över vad män med pengar egentligen värderar.
Filmfestivalen i Cannes äger rum 8–19 maj.
Fakta

Harvey Weinstein-skandalen

Skandalen kring Weinstein briserade i början av oktober i fjol efter artiklar i The New York Times och The New Yorker. En rad kvinnor, bland andra skådespelarna Ashley Judd, Rose McGowan, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow och Rosanna Arquette gick ut och anklagade Weinstein för sexuella trakasserier och våldtäkter som pågått under flera årtionden.

Avslöjandet om Weinsteins systematiska sexuella övergrepp blev startskottet för hela #metoo-rörelsen, som fått kvinnor att vittna om övergrepp i många olika länder och branscher. Weinstein, som nekar till brott, sparkades från det egna bolaget The Weinstein Company som han grundade tillsammans med sin bror 2005.

Hittills har fler än 80 kvinnor trätt fram och anklagat honom för trakasserier och övergrepp. Flera polisutredningar pågår i Los Angeles, New York och London och The Weinstein Company har ansökt om konkurs.

Gå till toppen