Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Peter Madsen överklagar straffets längd – inte morddomen

Peter Madsen överklagar bara strafflängden på sin livstidsdom för mordet på Kim Wall, rapporterar Ekstrabladet.

Domstolen kom fram till att Peter Madsen saknade all trovärdighet och gick på åklagarens linje på nästan varenda punkt.Bild: Johan Nilsson/TT
Åklagarsidan är nöjd med livstidsdomen från Köpenhamns byret (tingsrätten) och vill att den ska fastställas av nästa instans, Østre Landsret (hovrätten).
Att Madsen är missnöjd med domen och ska överklaga stod klart bara tjugo minuter efter att domskälen lästs upp i Köpenhamns byret den 25 april. Men att hans överklagande bara kommer att gälla strafflängden var en nyhet, som presenterades på Twitter av Statsadvokaten i Köpenhamn, den instans inom åklagarorganisationen som hanterar överklaganden.
Madsen har genomgående hårdnackat nekat till mordanklagelserna. Hans försvarare Betina Hald Engmark är tydlig med att han fortfarande nekar till mordet.
– Det innebär att han är medveten om att tingsrätten har funnit honom skyldig och att han måste därför leva med det, eftersom han har beslutat att han inte orkar kämpa längre. Han har ingen energi till det, säger hon till DR.
Han har sagt att Kim Wall dog genom en olycka ombord på hans ubåt UC3 Nautilus natten mellan den 10 och 11 augusti förra året. Hans första olycksversion under polisutredningen var att det skett genom att hon fått en lucka i huvudet. När denna motbevisats av rättsmedicinska resultat hävdade Madsen i stället att hon dödats då det på grund av tekniskt fel uppstod undertryck inne i ubåten.
Han hävdade att han sedan styckade kroppen för att kunna få ut den ur ubåten och att han inledningsvis ljög om detta för att skona Kim Walls anhöriga.
Domstolen kom fram till att han saknade all trovärdighet och gick på åklagarens linje på nästan varenda punkt. I domen konstateras att det var ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässigt vald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.
I Danmark är livstids fängelse ovanligare än i Sverige. Peter Madsen är den 15:e brottslingen de senaste tio åren som dömts till detta straff i Danmark.
Fakta

Därför fälldes Madsen

Köpenhamns byret hänvisade till en lång räcka med omständigheter när Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för bland annat mord, sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden. Här är några av dem:

• Madsens skiftande förklaringar.

• Internetsökningar visar att Madsen var intresserad av grovt våld mot kvinnor.

• Verktyg som använts vid styckningen togs till ubåten före avfärd och Madsen har inte gett en trovärdig till förklaring till varför.

• Madsens förklaring att han ville skona anhöriga och därför ljugit anses inte vara trovärdig eftersom han styckat den döda.

• Olycksförklaringen bedöms otrovärdig.

• Rätten konstaterar att vissa skador uppkommit vid dödsögonblicket eller kort efter.

• Kim Wall har bundits fast med spännband.

Gå till toppen