Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politiskt nej till tiggeriförbud i centrala Lund

Bara Sverigedemokraterna ville gå vidare med förslaget om att förbjuda tiggeri på vissa platser i centrala Lund när kommunstyrelsen diskuterade frågan i veckan.

Bild: Mats Roslund
SD har under de senaste åren kommit med flera utspel om att på olika sätt begränsa möjligheten att tigga i Lund, men inte fått igenom något förslag.
I höstas lade SD en motion om att förbjuda tiggeri på Stortorget, på Clemenstorget och på den kommunala marken i närheten av Lund C. De tre sverigedemokraterna Hans-Olof Andersson, Dragan Brankovic och Christoffer Brinkåker var inspirerade av Vellinge kommuns försök att införa tiggeriförbud på vissa utpekade platser.
Lunds kommuns jurister gjorde dock bedömningen att ett förbud inte skulle vara förenligt med ordningslagen ”då det inte av vad som framkommit framgår att det passiva insamlande av pengar man vill förbjuda orsakar ordningsstörningar som motiverar ett sådant förbud.”
När politikerna i kommunstyrelsen på onsdagen diskuterade motionen var det bara SD som ville genomföra förslaget.
Definitivt beslut tas av kommunfullmäktige.
Gå till toppen