Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Då får kvinnor köra bil i Saudiarabien

Övningskörning i Jidda. Men snart är det dags för de saudiska kvinnorna att rulla ut i trafiken. Arkivbild.Bild: Amr Nabil/AP/TT
Den 24 juni får männen sällskap på de saudiska vägarna. Då får kvinnor köra bil i det konservativa kungariket, enligt trafikdepartementet.
Saudiarabien är det sista landet i världen som har ett förbud som stoppar kvinnor från att köra. Förändringarna aviserades i ett dekret i september 2017. Och från och med i sommar kan alltså kvinnor över 18 år ansöka om körkort – många har redan suttit bakom ratten utomlands. För andra finns särskilda körskolor för kvinnor att välja på.
Kronprins Mohammed bin Salman ses som den som har drivit på förändringen. Enligt reformprogrammet Vision 2030 måste fler saudiska kvinnor ut på arbetsmarknaden för att rädda den oljetyngda ekonomin, vilket underlättas av att de själva kan köra till jobbet.
Kvinnorättsaktivister har utmanat förbudet genom att köra i protest. Men många menar att de sociala förändringarna enbart är kosmetiska fram tills det att systemet med en manlig förmyndare avskaffas.
Gå till toppen