Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: De sista åren blir ett helvete utan rätt behandling

Varför rekommenderas inte screening för bröstcancer för kvinnor över 74 år, undrar Annagreta Reinholdz.Bild: Emil Langvad
Apropå text av Staffan Lindberg, Sydsvenskan 6 maj.
Läs också Tusentals män dör i onödan trots att vi kan förebygga prostatacancer
På senare tid har jag personligen blivit varse att som äldre, det vill säga över 70 år, är man mindre värd än övriga medborgare när det gäller prostatacancer och bröstcancer. Bryter du lårbenshalsen vid 90 år blir du opererad direkt, annars dör du. Prostatacancer och bröstcancer tar ju lite tid innan verkan av utebliven operation märks.
Man kan ju inte annat än misstänka att åldern spelar roll vid Socialstyrelsens och läkarnas bedömning av nödvändig operation om man är över 70 år. Idag tänker jag att patienterna skulle varit mer tuffa och krävt operation när man upptäckte de första höjningarna av PSA-värdet. Om det hade hjälpt att vara tuff.
När det gäller bröstcancer är det bättre att man blir opererad direkt efter upptäckt, men är man över 74 år anser Socialstyrelsen att det inte behövs någon screening trots att det är konstaterat att riskerna ökar för insjuknande vid högre ålder.
Livet är inte slut vid 70-80 år. Det är ångestskapande och gör de sista åren till ett helvete om man trots att man stångar huvudet mot väggen inte får adekvat behandling eller chans till upptäckt av sjukdom. Är man då pigg och frisk för övrigt med goda gener och har släktingar i flera generationer som levt med god hälsa efter 90 års ålder så är det en bitter tanke – varför inte jag? På grund av ekonomi, förlegat tänkande eller vad?

Annagreta Reinholdz

Höör
Gå till toppen