Annons

Annons

Annons

krönikaOm Sydsvenskan

Pia Rehnquist
Kära Sydsvenskan! Mina varmaste gratulationer på 170-årsdagen

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Vår relation började när det nya seklet bara var ett par veckor gammalt. Du var redan då drygt 150 år gammal, hade pondus och var känd för ett framgångsrikt samhällsengagemang. Jag var ung, oerfaren och en helt annan människa än idag. Föga anade jag då att jag skulle bli din första kvinnliga chefredaktör någonsin.

Första numret av Snäll-Posten 1848.

170 år är en ålder som vi människor inte kan drömma om att uppnå. Inte ens mina egna barn, födda på 2000-talet, kommer att bli riktigt så gamla. Men du, kära Sydsvenskan, du firar idag denna anmärkningsvärda födelsedag. Vi som får fira med dig är otroligt stolta.

Annons

Nästan dagligen tänker jag på din ålder och vilket privilegium – och ansvar! – det är att vara din chefredaktör. Jag hoppas att din skapare Bernhard Cronholm är stolt i sin himmel, liksom många andra starka och avgörande män som lett dig genom världskrig, revolutionsår, svält, omfattande emigration – och migration.

Annons

Viktigare än eländet är att du under 170 år övervakat och granskat en ofattbar utveckling både för samhället och individen. Hela det moderna svenska samhället har vuxit fram under, och delvis tack vare, ditt vakande och granskande öga. När Sydsvenskan (dåvarande Snäll-Posten) tog sina första stapplande steg bodde det 12 000 människor i Malmö, Lunds universitet hade färre än 1 000 studenter, Oscar I styrde landet och det skulle dröja ungefär 70 år tills kvinnor fick rösträtt.

Det mesta har förändrats och utvecklats sedan 1848 och detsamma gäller självklart för dig, kära Sydsvenskan. Du fortsätter att vara en stark tryckt morgontidning, men din bransch ligger också i den digitala frontlinjen. Här behöver du inte skämmas. Tvärtom, redaktionen som bär ditt namn jobbar mycket framgångsrikt med att nå ut i mobiler och datorer och är med stormsteg på väg mot 30 000 nya digitala prenumeranter. Numera är det enkelt för dina framgångsrika och flitigt prisade journalister att nå ut i hela Sverige med sin viktiga journalistik.

Mitt i allt detta är det värt att påminna om en formulering i din allra första prenumerationsanmälan, som formulerades när du bara hade ett par år på nacken:

Annons

Det ingår i planen för denna tidning, att

1:0 upptaga sådana meddelanden som kunna vara af intresse för orten och dess omgifning,

Annons

2:0 att följa de politiska företeelserna både inom och utom landet, och

3:0 att åt Litteraturen och Följetongen bereda en plats för uppmärksamheten.

Det mesta har förändrats, ja. Men, kära Sydsvenskan, grunden för din existens och behovet av dig består. För ett väsen som dig är 170 år ingen ålder. Jag hoppas och tror att du är odödlig.

Ett trefaldigt ”hurra” för Sydsvenskan.

Hurra, hurra, hurra!

Pia Rehnquist

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Journalist på Sydsvenskan sedan februari 2000

Källa: De första 150 åren, redaktör Gunilla Lundström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan